"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet imorgon: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Emma Adbåge tilldelas Snöbollen - Årets svenska bilderbok

Boken Såret har utsetts till 2022 års bästa svenska bilderbok och belönas nu med den nationella utmärkelsen Snöbollen.

Emma AdBåge är en av landets mest uppmärksammade bilderboksskapare. Hon debuterade 2001 och har sedan dess skrivit och illustrerat flera egna böcker och gjort illustrationer till ett trettiotal texter av andra författare.

Boken Såret har utsetts till 2022 års bästa svenska bilderbok och belönas nu med den nationella utmärkelsen Snöbollen. Emma AdBåge, som har skapat både bild och text, mottar priset våren 2023 under Littfest, Umeå internationella litteraturfestival. Den tillhörande utställningen på Bildmuseet presenterar originalbilder och skisser till boken.

Juryns motivering:

Redan bokens titel, Såret, lockar in läsaren i en vardagsdramatik med existentiell botten. Ett barn skadas och scenen är skolan. Runt såret bekräftar ansiktsuttryck och poser det ögonblickligt dramatiska, men här ges också exempel på bildskapande som bearbetning. Tematiken förstärks visuellt genom att Emma AdBåge låter den röda accentfärgen kontrastera mot den institutionsbleka miljön. Sällan har sårets väg från strömmande blod till stelnad skorpa – och slutligen ett blankt ärr som kan väcka minnen – skildrats med sådan nerv!

Läs mer

Senast uppdaterad: 2023-02-20