"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet imorgon: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Årets svenska bilderbok / Såret

2023-05-26 till 2023-10-22

Såret är en bok om att slå sig, få ett sår och plötsligt hamna i centrum. Det är otäckt med blodet men samtidigt lite härligt med uppmärksamheten. Men vad händer sen, när såret försvinner? Vem bryr sig om ett litet ärr?  
 
Boken har utsetts till 2022 års bästa svenska bilderbok och belönats med den nationella utmärkelsen Snöbollen. Emma AdBåge, som har skapat både bild och text, mottar priset våren 2023 under Littfest, Umeå internationella litteraturfestival. Den tillhörande utställningen på Bildmuseet presenterar originalbilder och skisser till boken, och du kan höra Emma AdBåge berätta om hur boken kom till. 
 
Såret lockar in läsaren i en vardagsdramatik med existentiell botten. Ansiktsuttryck och poser bekräftar det ögonblickligt dramatiska och här ges exempel på bildskapande som bearbetning. Emma AdBåge låter det visuella förstärka temat genom den röda accentfärgen kontrast mot den institutionsbleka miljön. 
 
Årets svenska bilderbok / Såret är producerad av Bildmuseet. Till utställningen hör kreativa aktiviteter och skolprogram i bildverkstaden för besökare i alla åldrar. Årets svenska bilderbok är en återkommande utställning som vi 2023 presenterar för tolfte året. 

Emma AdBåge om boken
Intervju med Emma AdBåge

Emma AdBåge (f. 1982, Linköping) är en av landets mest uppmärksammade bilderboksskapare. Hon debuterade 2001 och har sedan dess skrivit och illustrerat flera egna böcker och gjort illustrationer till ett trettiotal texter av andra författare. AdBåge har erhållit en rad priser och utmärkelser, som Elsa Beskow-plaketten 2013, Augustpriset 2018, Premio Andersen Award 2020, Deutscher Jugendliteraturpreis 2022, Expressens barnkulturpris Heffaklumpen 2022 samt Snöbollen – Årets bästa bilderbok 2022. 
 
Bakom bilderbokspriset Snöbollen står Krumelur – föreningen för unga ord i norr, Kulturföreningen Pilgatan, Regionbiblioteket i Västerbotten, Littfest – Umeå internationella litteraturfestival, Svenska Tecknare, Bildmuseet och Umeå kommun.