Skip to content
Open 11/3: Digitalt 12-17
Free admission

The Architecture

Since 2012, Bildmuseet is housed in a high-profile building of Siberian larch in seven floors on the Umeå Art Campus by the banks of the Ume River, next door to the Academy of Fine Arts, the Institute of Design and the School of Architecture.

Bildmuseet was designed by Henning Larsen Architects in collaboration with White. The building was nominated in 2013 for the Swedish Kasper Salin Prize and the European Mies van der Rohe Prize and has been described as one of the world's most beautiful university museums.

"The core of the new Bildmuseet revolves around a few simple questions that are nonetheless fundamental for our activities: What is the optimal exhibition space? How can natural light be combined with art? And, above all: how do we experience art through tempo, concentration and pauses?"
Architect Per Ebbe Hansson, Henning Larsen Architects

Bildmuseet has seven floors and is 36 metres high, on a base of 22 x 22 metres. The façade consist of a panel of Siberian larch - a wood that, over the years, will fade to a light silver-grey - and varied, irregularly placed windows. Three large exhibition halls with ceilings 5.5 metres high fill each floor and have been allowed to determine the form of the building. Around the halls, a narrow external space against the façades - niches that let natural light filter in and blend with the warmer artificial lighting. They are places to take a break from experiencing the art and to gaze out over rivers, the city, and the landscape.

The stairwell towards the south and the river forms a main attraction in itself with its sculptural stairs, the play of the light, and the vistas out over nature. The entrance and reception desk floor stretch over the three lowest floors with boutiques, a picture shop, and a multi-purpose conference hall. In the middle of the building, in the façade marked with a row of windows, are the Bildmuseet administrative offices.