Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Bildmuseets arkitektur

Sedan 2012 finns Bildmuseet i en uppmärksammad byggnad av sibirisk lärk i sju våningar på Konstnärligt campus vid Umeälvens strand, granne med Arkitekthögskolan, Curiosum, Designhögskolan och Konsthögskolan. 

Bildmuseet är ritat av Henning Larsen Architects i samarbete med White. Byggnaden nominerades 2013 till det svenska Kasper Salin-priset och det europeiska Mies van der Rohe-priset och har omskrivits som ett av världens vackraste universitetsmuseer.

Kärnan i nya Bildmuseet kretsar kring ett par enkla men för verksamheten grundläggande frågor; Vad är det optimala utställningsrummet? Hur förenas dagsljus med konst? Och framförallt; hur upplever vi konst genom tempo, koncentration och pauser? / Arkitekt Per Ebbe Hansson, Henning Larsen Architects

Bildmuseet är sju våningar och 36 meter högt, med en bas på 22 x 22 meter och nästan 2000 m2 sammanlagd utställningsyta. Byggnadens fasad består av en panel av sibirisk lärk och stora olikformade och oregelbundet placerade fönster. Tre stora utställningssalar med 5,5 meters takhöjd fyller var sitt våningsplan och har fått bestämma byggnadens form. Runt om salarna ett yttre smalt mellanrum mot fasaderna, nischer som låter dagsljuset sila in och blanda sig med den varmare konstbelysningen. Där kan man ta en paus från konstupplevelsen och vända blicken mot utsikter över älven, staden och landskapet.

Trapphuset mot söder utgör en huvudattraktion i sig med sina skulpturala trappor, ljusspel och utblickar mot älvslandskapet. Entré och receptionsvåning spänner över de tre nedersta våningarna med museishop, bildverkstad och flexhall. Mitt i huset, i fasaden markerat med ett fönsterband, ligger Bildmuseets administration.