"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Filmvisning Kometen / Samtal om Sverige och hbtqi-flyktningar

sön
6
mar
Tid Söndag 6 mars, 2022 kl. 14:00 - 15:00
Plats Bildmuseet

Kometen, Sverige och hbtqi-flyktningarna. Välkommen till visning av kortfilmen ”Kometen” av Victor Lindgren följt av ett publikt samtal mellan RFSLs asylrättsjurist Aino Gröndahl och Christer Edeholt, ordförande för RFSL Umeå, i den sydafrikanska fotografen och hbtqi-aktivisten Zanele Muholis pågående utställning. Fri entré. Språk svenska.

”Kometen” (11 min) var nominerad till en Guldbjörn på Berlin filmfestival 2017 och är en tolkning av Melker Garays novell med samma namn. Två män gömmer sig bakom ett stängsel vid en gränskontroll. De har just påbörjat sin flykt från förtryck och förföljelse av homosexuella i hemlandet. Bara en av dem ska nå fram till Sverige. Han är kometen. Victor Lindgren är manusförfattare och regissör, knuten till Bautafilm i Umeå.

Aino Gröndahl har jobbat med hbtqi-asylsökande i tio år och författat RFSL:s ”Avslagsmotiveringar i hbtqi-asylärenden - En rättsutredning av Migrationsverkets, migrationsdomstolarnas och Migrationsöverdomstolens prövning av sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck” (2020).

Christer Edeholt är ordförande i RFSL Umeå och har länge varit engagerad i hbtqi-flyktingfrågor. Han är initiativtagare till Regnbågsbiblioteket och Regnbågshyllan (Sveriges första) på Umeå stadsbibliotek och arbetar som biblioteksutvecklare på Regionbibliotek Västerbotten med hbtqi-diplomering av Västerbottens folk-, skol- och sjukhusbibliotek.

Evenemanget är en del av programmet till Zanele Muholis pågående utställning på Bildmuseet och arrangeras i samarbete med RFSL Umeå.

Läs om utställningen

Arrangör: Bildmuseet
Evenemangstyp: Samtal