Hoppa direkt till innehållet
Öppet 28/7: Digitalt öppet 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Zanele Muholi

2021-11-27 till 2022-05-08

Zanele Muholi är en av samtidens mest uppmärksammade fotografer. I berörande, vackra och drabbande bilder skildrar hen livet för svarta hbtq-personer i Sydafrika. Utställningen presenterar Muholis karriär som fotograf och bildaktivist genom olika dokumentära och konstnärliga projekt från tidigt 2000-tal fram till dag.

I de tidiga serierna Only Half the Picture (2003–2006) och Being (2006–) skildrar Muholi ögonblick av kärlek och intimitet men också människor som fallit offer för våld och hatbrott. Faces and Phases (2006–) porträtterar människor som riskerar sina liv för att kunna leva autentiskt trots förtryck och diskriminering. I utställningen visas också serien Brave Beauties (2014–) som hyllar transkvinnor i ömsinta bilder som utmanar stereotyper och tabun.

I den pågående serien Somnyama Ngonyama [Hylla den mörka lejoninnan] (2012–) vänder Muholi kameran mot sig själv. De visuellt anslående fotografierna utforskar självporträttet som genre och metod för förändring. Med familjehistorien som utgångspunkt och referenser till hur den svarta kroppen har avbildats genom historien iscensätter Muholi sig själv, om och om igen.

Zanele Muholi (f. 1972, Durban) är bosatt i Johannesburg, Sydafrika, och har ställt ut på en mängd internationella museer och konstbiennaler, som Sao Paulobiennalen, Documenta och Venedigbiennalen. Muholi har mottagit ett stort antal utmärkelser för sin konstnärliga gärning.

Utställningen har producerats av Tate Modern, London, i samarbete med Bildmuseet vid Umeå Universitet; Maison Européenne de la Photographie, Paris; och Gropius Bau, Berlin. Till den hör en katalog med texter av Sarah Allen, Pamella Dlungwana, Elvira Dyangani Ose, Candice Jansen, Sindiwe Magona, Renée Mussai och Yasufumi Nakamori, samt en intervju med Zanele Muholi av Katarina Pierre, Bildmuseet.