"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Årets svenska bilderbok / Alla äter alla

2024-03-15 till 2024-10-20

I naturen går ingen säker. 
Alla är på jakt efter mat. 
Vem äter vem? 

En blodfylld mygga slukas av en trollslända, som blir uppäten av en padda, som äts av en snok, som sväljs av en trut, som tas av en säl…  
Alla äter alla har utsetts till 2023 års bästa svenska bilderbok och belönats med den nationella utmärkelsen Snöbollen. Aron Landahl som skapat både bild och text mottog priset i mars 2024 under Littfest, Umeå internationella litteraturfestival.

Utställningen på Bildmuseet presenterar alla originalmålningar till den prisade boken, och här kan du också höra Aron Landahl läsa den.

Utställningen är producerad av Bildmuseet.

Juryns prismotivering

Att ätas eller inte ätas, det är frågan – men i Alla äter alla även svaret. Aron Landahls bilderbok presenterar en värld där djur äter varandra i ett cykliskt kretslopp; där berättelsens komposition biter sig själv i svansen, likt ödlan på omslagsbilden. Varje drabbande uppslag bjuder på tusen detaljer med uppmaningen att se faunan – och floran. Trådar går till medeltida bestiarier, gamla skolplanscher och konstnärer som Merian, Rousseau och Hans Arnold. Denna bilderbok, i skärningspunkten mellan fakta, fiktion och fantastik, är inte bara rysligt vacker utan också grym, i ordets alla bemärkelser.

Mer om Aron Landahl

Aron Landahl (f. 1984, Visby) är bosatt i Uppsala. Han är illustratör, musiker, författare och sjuksköterska. Han debuterade som bilderboksskapare med mysrysaren Dropp dropp (2019) och har sedan dess illustrerat flera böcker med texter av
Barbro Lindgren. 2023 kom hans andra egna bilderbok Alla äter alla som i år fått utmärkelsen Snöbollen och nominerades till Augustpriset 2023.

 

Bakom bilderbokspriset Snöbollen står Krumelur – föreningen för unga ord i norr, Kulturföreningen Pilgatan, Regionbiblioteket i Västerbotten, Littfest – Umeå internationella litteraturfestival, Svenska Tecknare, Umeå kommun och Bildmuseet.

Intervju med Aron Landahl