Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Tevetrampolinen / Från barnteve till samtida konst och litteratur

2022-10-21 till 2023-01-29

I utställningen Tevetrampolinen uppmärksammas barntelevision från 1965–1985. Elva konstnärer och författare med bas i Sverige har skapat nya verk med utgångspunkt i en rad svenska och internationella barnprogram som Pippi, Drutten och krokodilen, Sesame street, John Blund och Professor Balthazar. Verken lyfter fram historier och erfarenheter från olika delar av världen och samhället.

Utställningen berör bland annat hur barnteve förhåller sig till frågor om folkbildning, minne,  medborgarskap och politiska rörelser. Här återupplivar en grupp unga tjejer Tjejerna gör uppror på Youtube, genom Vilse i pannkakan väcks frågor kring minne och trauma, och ett annat verk skildrar politiskt förtryck och motstånd i Fablernas värld.

Under den tidsperiod som utställningen kretsar kring var barnteve en smältdegel av delvis motsägelsefulla kulturella och politiska referenser, från järnridåns två sidor till de alliansfria och neutrala staterna. På så sätt kan teve sägas utgöra kollektiva barndomsminnen för människor som växt upp i olika delar av världen – ett modernt kulturarv under radarn.

Medverkande konstnärer och författare: Petra Bauer, Ida Börjel & Lo Hillarp, Andjeas Ejiksson, Annika Eriksson, Jennifer Hayashida, Salad Hilowle, Balsam Karam, Behzad Khosravi Noori, Runo Lagomarsino, Katarina Pirak Sikku och Olivia Plender.

Tevetrampolinen initierades av Maria Lind och Andjeas Ejiksson och producerades av Bildmuseet och Kalmar konstmuseum. Utställningen på Bildmuseet är curaterad av Maria Lind och Andjeas Ejiksson i  samarbete med Sofia Johansson, Bildmuseet.