"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Entangle / Konst och fysik

2018-11-16 till 2019-04-07

Svarta hål, mörk materia, gravitation, rymd, tid och rörelse är fenomen som fascinerar både forskare och konstnärer. Utställningen Entangle / Konst och fysik presenterar verk av samtida konstnärer och designer som låtit sig inspireras av vetenskapen om de fundamentala villkor som skapar vår värld.

Medverkande konstnärer är Julius von Bismarck (Tyskland), Julian Charrière (Schweiz), Sou Fujimoto (Japan), Iris van Herpen (Nederländerna), Ryoji Ikeda (Japan, Frankrike), William Kentridge (Sydafrika), Rafael Lozano-Hemmer (Kanada), Goshka Macuga (Polen, Storbritannien), Davide Quayola (Italien, Storbritannien), Solveig Settemsdal (Norge, Storbritannien), Sarah Sze (USA), Keith Tyson (Storbritannien), Jorinde Voigt (Tyskland) och Carey Young (USA, Storbritannien).

Entangle / Konst och fysik är producerad av Bildmuseet och sammanställd i samarbete med Ariane Koek, grundare av konstprogrammet vid det europeiska partikelfysik-laboratoriet CERN. Flera av de internationellt uppmärksammade konstnärer som medverkar i utställningen har deltagit i detta program och några av verken är skapade specifikt för presentationen på Bildmuseet.

Till Entangle hör en serie föreläsningar samt ett ljudmoln där fysiker och konstnärer reflekterar över Materia, Ljus, Gravitation, Tid och Rum. En utställningskatalog publiceras under våren, med essäer av den bästsäljande författaren och fysikern Carlo Rovelli, konsthistorikern Gavin Parkinson, vetenskapsjournalisten Philip Ball, forskare, medverkande konstnärer samt kurator Ariane Koek.

Ljudmolnet

Till Bildmuseets utställning Entangle / Konst och fysik hör ett ljudmoln där fem av de medverkande konstnärerna reflekterar över Ljus, Gravitation, Materia, Tid och Rum, sida vid sida med fysiker från CERN och Harvard som talar om samma fenomen. Språk: engelska.

Det är i mellanrummen likväl som i kopplingarna mellan deras olika sätt att förstå verkligheten som fantasin expanderar och den kreativa processen äger rum.

I varje ljudspår hör du separat inspelade reflektioner av en konstnär och en fysiker över samma fenomen. Konstnären kommer också att referera till ett av sina verk i utställningen. Lyssna via din smartphone på plats i Bildmuseet  - hörlurar kan lånas i receptionen - eller senare vid datorn när du har kommit hem.

Tack till alla konstnärer och fysiker som så generöst bjöd på sin tid och kunskap. Ljudmolnet producerades av Whistledown. Producenter var Nathan Gower och Ariane Koek.

INTRODUKTION / Curator Ariane Koek

GRAVITATION / Fysiker James Welles och konstnär Julius von Bismarck

LJUS / Fysiker Kate Shaw och konstnär Davide Quayola

MATERIA / Fysiker Michael Doser och modedesigner Iris van Herpen

RUM / Fysiker Bilge Demirköz och arkitekt Sou Fujimoto

TID / Fysiker och vetenskapshistoriker Peter Galison och konstnär Solveig Settemsdal

Tack till USA:s ambassad i Sverige.