"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Årets svenska bilderbok / Fågeln i mig flyger vart den vill

2018-03-16 till 2018-09-09

Vad gör man då det känns omöjligt att leva upp till allt som förväntas av en? Vad gör man om man bär på en längtan efter något som man själv knappt kan sätta ord på?

Fågeln i mig flyger vart den vill har utsetts till 2017 års bästa svenska bilderbok och belönats med den nationella utmärkelsen Snöbollen. Sara Lundberg, som skapat både bild och text, mottog priset i mars 2018 under Littfest, Umeå internationella litteraturfestival. I samband med det öppnade Bildmuseet en utställning med skisser och original till den prisade boken.

I  Fågeln i mig flyger vart den vill gestaltar Sara Lundberg konstnärligt och litterärt övertygande konstnären Berta Hanssons uppväxt i en liten jämtländsk by i början av 1900-talet. Sara Lundbergs bildvärld är målerisk, färgstark och symbolmättad. Där finns ett ovanligt driv, drastiska växlingar av perspektiv och mycket fart och rörelse. Bildteknikerna är framför allt akvarell och gouache, ibland kollage.

Fågeln i mig flyger vart den vill är Sara Lundbergs femte och hittills mest omfattande bilderboksverk. Boken kom ut 2017 på Mirando förlag. Förra året tilldelades den också Augustpriset. I utställningen presenteras original och skisser till boken.

Priset Snöbollen är initierat av Krumelur – föreningen för unga ord i norr, i samarbete med Umeå Kultur, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet Umeå universitet, Länsbiblioteket i Västerbotten, Littfest – Umeå Internationella Litteraturfestival, Mittuniversitetet samt Svenska Tecknare.