"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet imorgon: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Nya Bildmuseet på Konstnärligt Campus

2010-12-04 till 2011-01-30

Under våren 2012 flyttar Bildmuseet till Umeå universitets konstnärliga campus vid Umeälvens strand och blir då granne med Konsthögskolan, Designhögskolan, Arkitekthögskolan och HUMlab-X.

2009 påbörjades omdaningen av området kring Designhögskolan och Konsthögskolan. Den första nya byggnaden som uppfördes var Arkitekthögskolan som invigdes i september 2010. Nya Bildmuseet som reser sig i sju plan intill älvstranden, den nya Konsthögskolan och den digitala experimentverkstaden HUMlab-X som nu är under uppbyggnad, beräknas vara inflyttningsklara under vårterminen 2012.

Konstnärligt campus ska fungera som en sammanhållen arena för utbildning, publik utställningsverksamhet, forskning och yrkesverksamhet inom arkitektur, design, konst och digital kultur – en kreativ och dynamisk miljö som ger eko internationellt. Det nya campus ingår som en del i satsningen på Umeå som kulturhuvudstad 2014.

På sikt kommer också en inkubatorverksamhet för företag i kreativa näringar att finnas på området, inrymd i Konsthögskolans gamla lokaler.

Förverkligandet av Konstnärligt campus sker som ett samarbete mellan Umeå universitet och byggherren Balticgruppen Design AB. De nya byggnaderna har ritats av Henning Larsen Architects tillsammans med White arkitekter.

Skisser, planritningar och en modell över Konstnärligt campus presenteras i en utställning på Bildmuseet.