"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Alla har rätt

2010-06-06 till 2010-09-05

Vad är viktigt för ett bra liv? Kulturverket ställde frågan till svenska och italienska barn och de visste precis. Nu har barnens åsikter blivit konst i samarbete med Kulturverkets konstnärliga ledare.

I Alla har rätt medverkar 411 förskolebarn och grundskoleelever från Sävar, Stöcke, Holmsund, Obbola, Rom och Bologna. De yngsta barnen fick berätta vad de tyckte var viktigt för ett bra liv. En stor del av dem svarade att hemmet är väldigt viktigt, men förstås också de personer, djur och föremål som kan finnas där.

När det stod klart hur viktigt själva huset var som symbol för ett bra liv, valde Kulturverket arkitekturen som ett första steg in i det fortsatta arbetet. Alla klasser fick besök av konstvetaren Ivar Tornéus, som visade bilder och talade om arkitektur och boende. Utifrån dessa tankar jobbade eleverna vidare tillsammans med Kulturverkets konstnärliga ledare. Samtal om ett bra liv, om barns rättigheter, om arkitektur och konst har varit utgångspunkten, och eleverna har uttryckt sig i ord och bilder, berättelser, filmer, modellbyggen och musik beroende på den estetiska inriktningen hos projektledarna. Därefter har Kulturverket arbetat vidare utifrån elevernas uppslag och har på så sätt skapat verken i utställningen Alla har rätt.

Utställningstiteln är hämtad från FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna artikel 25, "Alla har rätt till ett bra liv …"