"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet 24/4: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Oscar Muñoz

2009-06-06 till 2009-09-20

Bildmuseet visar under sommaren en separatutställning med Oscar Muñoz, en av Latinamerikas mest framstående och uppmärksammade konstnärer.

Oscar Muñoz bor och arbetar i Cali, Colombia. Hans poetiskt laddade arbeten, ofta närmast en slags sinnliga eller perceptuella gåtor och uppenbarelser, rör sig gärna nära frågeställningar om bilders grundläggande existens och betydelse i mänsklig kultur – bild och minne, bild och identitet, bild och frånvaro, bild och död.

Samtidigt är Muñoz’ arbeten en konsekvent och oavbruten meditation över människans utsatthet och över våldets historia och närvaro i hans egen närmiljö, Colombia och i människans historia. Denna tematik bearbetas direkt genom ett i alla bilduttryck grundläggande motiv: porträttet. Porträttet, gärna självporträttet, och i synnerhet det mänskliga ansiktet i sig, är en röd tråd i hans konstnärskap.

Fotografi, video, screentryck, objekt och installationer finns med som tekniker i hans omfattande produktion, som sträcker sig från tillbaka till tidigt 1980-tal. Ofta finns en tålmodig och krävande metod eller tillkomstprocess bakom varje enskilt verk, där sinnrika och kongeniala lösningar ständigt uppfinner nya sätt att skapa bilder på.

Bildmuseets utställning presenterar ett brett och generöst urval av videoarbeten, objekt och installationer från de senaste 10 åren. Ett flertal absolut centrala arbeten ur hans produktion som Narcisos, där ett självporträtt på ett alldeles överrumplande sätt sakta upplöses; Proyecto para un memorial, där konstnärens hand i en slags Sisyfos-kamp tecknar porträtt vilka dock långsamt utplånas; Line of Fate där en spegelbild i vatten demonstrerar sin förgänglighet och Aliento, där betraktarens andedräkt är det som framkallar den synliga bilden.

Oscar Muñoz har ställt ut internationellt under de senaste 15 åren, bl.a. med deltagande i biennaler i Thessaloniki, Prag, Venedig och Helsinki. Han har haft separatutställningar i bl.a. London, Los Angeles, Bogota och Toronto. Utställningen på Bildmuseet är hans mest omfattande i Europa.