"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Susan Meiselas / Nicaragua: Re-Framing History och Cecilia Parsberg / A Heart from Jenin

2006-02-05 till 2006-05-01

Makt, maktutövning och motsättningar, sedda i historiskt perspektiv karaktäriserar både Susan Meiselas och Cecilia Parsbergs fotografiska projekt.

Susan Meiselas Re-Framing History följer nicaraguaners reaktioner vid mötet med konstnärens egna bilder av den nicaraguanska revolutionen 1979. Susan Meiselas legendariska bilder från slutfasen av upproret mot diktatorn Somoza och sandinisternas maktövertagande återförs till Nicaragua, 25 år senare, och visas i det offentliga rummet som stora billboards, installerade på just de platser där de fotograferades. I utställningen visas dessa uppförstorade fotografier samt en video där nicaraguaner diskuterar den tid som gått och vad som hände med revolutionen.

Susan Meiselas är en internationellt etablerad fotograf och medlem i bildbyrån Magnum Photos sedan 1980. Bland hennes hyllade dokumentärfotografiska böcker finns Carnival Strippers (1976), Nicaragua (1981), Chile From Within (1991), Kurdistan: In The Shadow of History (1997) och Encounters with the Dani (2003). Hon erhöll Hasselbladspriset 1994. På Bildmuseet har hon tidigare medverkat i utställningarna Inferno & Paradiso och Världsspråket fotboll, samt visat projektet Kurdistan: I historiens skugga.

Cecilia Parsberg filmar dagligt liv i Palestina och en otrygg vardag i skuggan av de ockuperande israeliska trupperna. Under den israeliska militäroperationen i april 2002 invaderades och totalförstördes flyktinglägret i Jenin. Cecilia Parsberg var en av få som tog stillbilder av en tragedi i modern palestinsk historia och hennes fotografier rymmer viktig historisk information.

Genom ett flertal återbesök har Cecilia Parsberg följt återuppbyggnaden och år 2005 möter vi ett nytt Jenin. I filmen A Heart from Jenin berättar Cecilia Parsberg historien om den 13-årige palestinska pojken, som sköts till döds av israeliska soldater och vars donerade hjärta räddar livet på en 12-årig israelisk flicka.

Cecilia Parsberg är bildkonstnär och aktivist. Hon har under ett flertal år fokuserat den israelisk-palestinska konflikten. På Bildmuseet har hon tidigare visat utställningen 3 Aktioner, med tre projekt från Sydafrika.