"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Pasi Välimaa / Du som skapat jord och vatten, hela dagen halva natten...

2006-05-13 till 2006-05-19

Under en internationell slöjdkonferens i slutet av maj har umeåborna möjlighet att ta del av verk av den uppmärksammade textilkonstnären Pasi Välimaa på Bildmuseet.

Välimaa experimenterar med en mängd olika textila tekniker och material men återkommer gärna till broderi och vävning i kombination med moderna färgningstekniker. Genom skisser, prototyper, färgprover och bilder beskriver utställningen Pasi Välimaas skapande genom tre olika projekt: formgivningen av resekåpa, mitra, stola och kräkla för biskopen i Uppsala stift, gestaltningen av utställningen På Modet, samt konstnärens arbetsprocess inför en egen utställning.

Pasi Välimaa (f 1968 i Nystad, Finland) är en av Nordens mest intressanta textilkonstnärer. Han har sedan mitten av 1990-talet utfört offentliga verk, deltagit i en rad separat- och samlingsutällningar, arbetat med scenografi, formgivit produkter för företagen "Klässbol" och "Kasthall" och varit verksam som lärare vid hantverksskolan Capellagården på Öland. År 2004 tilldelades Pasi Välimaa det prestigefyllda priset "The Nordic Award in Textiles".

Utställningen är producerad av Anntott Parholt, Slöjd i Örebro län och Örebro läns museum i samarbete med Institutionen för estetiska ämnen, Umeå universitet, och med stöd av Umeå kultur.

Du som skapat jord och vatten, hela dagen halva natten visas på Bildmuseet i anslutning till den internationella slöjdkonferensen Tradition in Transition som den 15–18 maj arrangeras av Umeå universitet och Åbo Akademi. Pasi Välimaa är en av huvudtalarna vid konferensen.