"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Pasi Välimaa / Du som skapat jord och vatten, hela dagen halva natten…

2006-05-13 till 2006-05-19

Under en vecka har umeåborna möjlighet att ta del av vitt skilda textilprojekt av den uppmärksammade textilkonstnären Pasi Välimaa på Bildmuseet.

Genom skisser, prototyper, färgprover och bilder beskrivs Pasi Välimaas skapande under tre olika projekt från 2005: formgivning av resekåpa, mitra, stola och kräkla för biskopen i Uppsala stift, gestaltning av utställningen På Modet samt arbetsprocesserna inför en egen utställning.

Pasi Välimaa (f 1968 i Nystad, Finland) är en av Nordens mest intressanta textilkonstnärer. Han experimenterar med en mängd olika textila tekniker och material men återkommer gärna till broderi och vävning i kombination med moderna färgningstekniker.

Han har sedan mitten av 1990-talet utfört offentliga verk, deltagit i en rad separat- och samlingsutällningar, arbetat med scenografi, formgivit produkter för företagen "Klässbol" och "Kasthall" och varit verksam som lärare vid hantverksskolan Capellagården på Öland.

År 2004 tilldelades Pasi Välimaa det prestigefyllda priset "The Nordic Award in Textiles".

Utställningen är producerad av Anntott Parholt, Slöjd i Örebro län och Örebro läns museum i samarbete med Institutionen för estetiska ämnen, Umeå universitet, och med stöd av Umeå kultur.

Du som skapat jord och vatten, hela dagen halva natten… visas på Bildmuseet i anslutning till den internationella slöjdkonferensen Tradition in Transition som den 15-18 maj arrangeras av Umeå universitet och Åbo Akademi. Pasi Välimaa är en av huvudtalarna vid konferensen.