"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet 24/4: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Mats Caldeborg och Thomas Tidholm / Ensligheter

2006-06-11 till 2006-08-20

Ensligheter är ett samarbete mellan konstnären Mats Caldeborg och författaren Thomas Tidholm. I utställningen på Bildmuseet skapas ett associativt flöde av berättelser genom exponerade föremål och ord.

Mats Caldeborgs objekt och skulpturer anknyter gärna till naturen. Objekten är ofta sammansatta av upphittade föremål– fågelskelett, vrilar, fjädrar, grenar och kvistar. Men här finns också kulturella objekt – bronsfigurer, en detaljerad modell av ett lysande blått kronotorp, en bränd trappa och ting från vardagslivets skrymslen och vrår.

Caldeborgs tilltal är tveklöst existensiellt i poesi och kärlek, lekfullhet och vemod, liv och död. Och just en död som inte bara är det definitiva slutet, utan en del av det eviga kretsloppet där människan endast utgör en liten del i en stor helhet. I lysande och kongenial samklang med Caldeborgs verk innehåller utställningen texter och ordstycken av Thomas Tidholm.

Mats Caldeborg och Thomas Tidholm arbetade tillsammans för första gången med en mindre utställning på Hälsinglands museum i februari 2006. Ensligheter på Bildmuseet är en utveckling av detta samarbete med nya verk och nyskrivna texter.

Mats Caldeborg (f. 1950) är bosatt i Järnäsklubb, Nordmaling. Han har ställt ut på ett flertal museer runt om i landet och finns också representerad i offentliga samlingar. Mats Caldeborg var tillsammans med sin fru Katrin Caldeborg initiativtagarna till Konstvägen sju älvar i Västerbotten, där han också deltar med ett verk i Holmsunds hamn.

Thomas Tidholm (f. 1943) har varit bosatt i Arbrå, Hälsingland sedan 1970-talet. Han har skrivit poesi, dramatik och barnböcker (de flesta illustrerade av hustrun Anna-Clara Tidholm) sedan 1960-talet och gav senast ut diktsamlingen Error (2006).