"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Kraftverk / Konsthögskolan Umeå

2002-05-04 till 2002-05-12

MalinMatilda Allberg, Roland Beijer, Jonte Björklund, Veronica Brovall, Kerstin Forsberg, Karin Frennesson, Emil Holmer, Camilla Rosberg, Roger Talik, Mårten Åhsberg

”2002 års avgångsutställning bär namnet Kraftverk, och det är inte någon blygsam tilldragelse som i år utspelar sig på Bildmuseet. Den fysiska skalan är uppskruvad och det finns hos många av studenterna ett utpräglat intresse för tredimensionell gestaltning och skulptur. Utställningsrummets kvadratmetrar är väl utnyttjade och rumsdispositionen följer snarare en konfrontationens princip, än den respektfullt åtskiljda.

Som så ofta vid avgångsutställningar, känns gemensamma teman svåra och konstruerade att formulera och enas kring. Under fem år utvecklas man på en konsthögskola åt olika håll, även om påverkan från omgivningen givetvis är oundviklig, och också en viktig del i utvecklingen. Skall man ändå söka beröringspunkter mellan årets avgångsstudenter, så tycker jag mig se en vilja hos samtliga att i någon form skapa förutsättningar för möten och konfrontation, en nyfikenhet på material och en hoppingivande energi. En avgångsutställning är en motsägelsefull blandning av kollektiv och individuell manifestation, där framställningen av gruppen och de enskilda uttrycken följer olika kommunikationslagar. Men i denna utställning fungerar Kraftverk som titel för såväl helheten som dess enskilda delar.”
/Pia Kristoffersson, chef vid Gävle Konstcentrum och samordnare för utställningen Kraftverk