"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet imorgon: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Carlos Capelán / Onlyyou

2002-11-03 till 2002-01-26

"Not the self, nor the other, only you", säger Carlos Capelán.
"Jo, det är lite romantiskt, det ska vara så".

Just självet, jaget, identiteten - individuell, kulturell, social, politisk - har alltid varit ett fokus i Carlos Capeláns konst. Parallellt med frågor om plats, rum, omgivning. (Här är konstnären inte sen att understryka att dessa självfallet hänger ihop.) Så också i onlyyou, Carlos Capeláns nya omfattande installation som har premiär på Bildmuseet den 3 november.

onlyyou är Capeláns 50:e större separatutställning och den första i Sverige på nio år. Utställningen har tillkommit direkt för Bildmuseet, men kommer efter visningen att gå på europeisk turné.

onlyyou är ett generöst möte med Carlos Capeláns konst. En stor svit teckningar, målningar (där både modersmjölk och coca-cola ersätter olja), fotografier och objekt har nyproducerats för denna utställning. I installationen onlyyou iscensätts dessa verk i ett rikt orkestrerat och minutiöst arrangerat rum. Några av de övriga inslagen i installationen är ett tornliknande och 5 meter högt arrangemang av stolar, anamorfa målningar på vägg, ett nytt golv, en mikrofon som fångar upp besökarsamtal framför en målning, plastpåsar och spotlights för lite discokänsla, och mycket mer.

Det ryktas även att PCLA (Post-Colonial Liberation Army) ska göra ett nytt framträdande i Umeå.

Få konstnärer förenar som Carlos Capelán gediget hantverk med koncept. Få kan med sådan generositet, pregnans och lekfullhet låta konsten möta människans och samtidens stora frågor: vem är jag? Hur är jag? Vad betyder denna plats, denna kultur, detta land? Hur kan jag tala med dig? Vem är du?

Carlos Capelán är född 1948 i Montevideo, Uruguay, och verksam i Sverige sedan 1973. Idag bor han i Spanien och har ateljé i Lund och i Costa Rica. Han är sedan 2000 professor vid konsthögskolan i Bergen.