"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Seminarium: Nancy Holt / Inside Outside

fre
7
okt
Tid Fredag 7 oktober, 2022 kl. 10:00 - 16:00
Plats Bildmuseet

Välkommen till öppna föreläsningar och samtal kring Nancy Holts mångfacetterade konstnärskap och hennes betydelse idag. Föreläsningsspråk: engelska.

Fri entré men föranmälan krävs, senast 3 oktober.
Föranmälan stängd.
Vi bjuder på kaffe/te och lätt lunch.

Möt Milou Allerholm, konstvetare och skribent, Stockholm; Karen Di Franco, curator och skribent, London; Teresa Grandas, curator på MACBA, Barcelona; Ingo Vetter, konstnär och professor vid University of the Arts Bremen; Bridget Crone, universitetslektor vid institutionen för visuella kulturer, Goldsmiths, University of London; Ben Tufnell, medgrundare och chef för Parafin, London; samt de båda curatorerna för utställningen Nancy Holt / Inside Outside: Lisa Le Feuvre, chef för Holt/Smithson Foundation, Santa Fe; och Katarina Pierre, museichef vid Bildmuseet, Umeå universitet.

Nancy Holt (1938–2014) var en central gestalt på New Yorks konstscen och en pionjär inom platsspecifik installation och rörlig bild. Under fem decennier ställde hon frågor om hur vi kan förstå vår plats i världen genom konstnärliga undersökningar av perception, system och plats.
Läs mer om Nancy Holt och Bildmuseets retrospektiv Inside Outside

 

PROGRAM FREDAG 7 OKTOBER

10.00–10.10
Välkommen och introduktion
Katarina Pierre, museichef Bildmuseet, Umeå universitet

10.10–10.40
Varför Nancy Holt nu? Om arvet efter Nancy Holts praktik och hennes relevans idag
Lisa Le Feuvre, chef för Holt/Smithson Foundation och museichef Katarina Pierre, Bildmuseet

10.40–11.20
Ekologiska frågeställningar från land art till posthumanism
Milou Allerholm, skribent och föreläsare i konstteori och konstvetenskap, Stockholm

11.20–12.00
Det offentliga och det privata: Om det politiska i Nancy Holts och andra konstnärers praktiker på 70-talet
Teresa Grandas, curator på MACBA: Museum of Contemporary Art of Barcelona

12.00–13.00 LUNCHPAUS

13.00–13.40
Bildens expanderande ekologier i Nancy Holts filmverk
Bridget Crone, universitetslektor på institutionen för visuell kultur på Goldsmiths, University of London (Crone deltar via länk på storbildsskärm)

13.40–14.20
Nancy Holt: Textens horisont
Karen Di Franco, curator och skribent, London

14.20–14.35 FIKA

14.35–15.15
Alla dessa relationer: Hur förståelsen av platsspecificitet har förändrats i min egen konstnärliga praktik
Ingo Vetter, konstnär och professor vid University of the Arts Bremen

15.15–16.00
Avslutande panelsamtal

Moderator: Katarina Pierre

Bildmuseet är öppet fram till 17.00.

 

MEDVERKANDE

Milou Allerholm är författare och föreläsare i konstteori och konstvetenskap med bas i Stockholm. Hon är en återkommande konstkritiker i Dagens Nyheter och skriver för konsttidskrifter som Form Magazine, Konstperspektiv och kunstkritikk.com. Fram till förra året (2011–2021) arbetade hon som universitetslektor i konstvetenskap vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon är författare till flera publikationer och böcker och just nu aktuell med en essä om konstnären Anna Nyberg.

Bridget Crone är universitetslektor vid institutionen för visuella kulturer på Goldsmiths vid University of London. Hennes forskning är inriktad mot kroppen i konsten, frågor om liveness och bilden i relation till performanceteori/praktik och de föränderliga relationerna mellan kropp, teknologi och ekologi.

Karen Di Franco är curator och författare verksam inom utställningsproduktion och konsthistorisk forskning. Hon är specialiserad på feministisk konstpraktik och konstnärers publiceringsstrategier efter 1960-talet, vilket tillsammans med teman som upprepning, skönlitterärt skrivande och performance utgör utgångspunkterna för hennes arbete.
 
Teresa Grandas är curator och konsthistoriker på MACBA i Barcelona. Hon har kurerat ett flertal utställningar och publicerat monografier om konstnärer som Carol Rama, Fina Miralles, Joan Brossa och Takis. Teresa Grandas är ansvarig för den kommande presentationen av utställningen Nancy Holt / Inside Outside på MACBA 2023.
 
Lisa Le Feuvre är chef för Holt/Smithson Foundation, författare och curator. Hon var tidigare chef för Henry Moore Institute (2010-2017), ett centrum för studier av skulptur, och ledde innan dess programmet för samtidskonst vid National Maritime Museum (2005-09). Lisa Le Feuvre har utvecklat olika program vid konstinstitutioner och akademiska institutioner i London, bland annat vid Birkbeck College, Goldsmiths College, Serpentine Gallery, Tate Britain och The Photographers' Gallery.
 
Katarina Pierre är chef för Bildmuseet. Hon har utvecklat Bildmuseets konstnärliga profil, först som curator (1995-2010) och därefter som konstnärlig ledare. Hennes fokus är särskilt på hur konsten tar upp postkoloniala frågor, makthierarkier och genus. Bland de utställningar som hon curaterat finns separatutställningar med konstnärer som John Akomfrah, Grada Kilomba, Naeem Mohaiemen, Zanele Muholi och Zineb Sedira.

Ingo Vetter är bildkonstnär inriktad mot skulptur, fotografi och installation. Han är baserad i Bremen och undervisar som professor i skulptur vid University of the Arts Bremen, med fokus på konstnärlig produktion i globaliseringens spår. Några av hans tidigare uppdrag är professor på Konsthögskolan vid Umeå universitet (2006-11) och gästprofessor vid College for Creative Studies i Detroit (2008). För närvarande har Ingo Vetter ett gästlektorat vid Vietnam University of Fine Arts i Hanoi.

Ben Tufnell är medgrundare och chef för Parafin i London. Han har tdigare varit curator på Tate Britain och utställningschef på Haunch of Venison, London. Bland hans böcker finns Land Art (Tate Publishing, 2006) och In Land: Writings Around Land Art and Its Legacies (Zero Books, 2019). Tufnell arbetade nära Nancy Holt under de sista åren av hennes liv, curaterade utställningar och koordinerade presentationer av hennes verk på museer i bland annat Vancouver, Manchester, Los Angeles och München.

Arrangör: Bildmuseet
Evenemangstyp: Samtal