"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet 24/4: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Berättarföreställning om Paul Robeson

sön
20
sep
Tid Söndag 20 september, 2020 kl. 14:00 - 15:00
Plats Bildmuseet

(Både i Bildmuseet och livestreamat. Se länkar nedan)Från film till Broadway i New York, vidare till de stora scenerna i Storbritannien och faktiskt över hela världen; Paul Robeson överskred det tidiga 1900-talets rasbarriärer och betraktas – då som nu – som den första svarta superstjärnan.

Välkommen till en berättarföreställning om Robeson med skådespelaren och musikern Jason Nemor Harden: "Ol Man River: The Life, Times and Music of Paul Robeson". Evenemanget är en del av programmet i anslutning till Bildmuseets Faith Ringgold-utställning och kan upplevas via livestream liksom på plats i museet. Språk: engelska.

Fri entré, men begränsat antal platser.

Förboka: https://bit.ly/31WIhAW

Visningen direktsänds här:
https://vimeo.com/456451593

——

PAUL ROBESON föddes den 19 april 1898 som den yngsta av fem syskon. Under sitt liv kom han att nå den absoluta toppen som amerikansk fotbollsspelare, som artist och slutligen som välkänd medborgarrättsaktivist. Hans berömmelse spred sig över världen, särskilt hans omisskännliga bas-barytonröst. Det ikoniska framträdandet med låten Ol’ Man River i föreställningen Show Boat 1928 skulle följa honom under resten av hans liv och därefter.
Robeson inledde också en yrkesbana inom juridik men insåg snart att det för en svart man inte fanns någon möjlighet till toppkarriär inom advokatyrket. Uppmuntrad av sin hustru började han umgås med musiker, författare och skådespelare i det tidiga skedet av Harlem Renaissance. Resten är, som man brukar säga, historia.

——

JASON NEMOR HARDEN (f. Houston, USA) är en amerikansk/isländsk sångare, saxofonist, skådespelare och författare, sedan 2013 del av Nordic Black Theatre i Oslo. Han har skrivit tre av teaterns produktioner, varav den senaste om Martin Luther King Jr med premiär på Det Norske Opera og Ballet i mars 2021. Jay Nemor har släppt ett flertal fullängdsalbum som bandmedlem och ett som soloartist. För närvarande är han bosatt i Umeå, och under hösten aktuell med ytterligare ett soul-album: "Break Free" med Jay Nemor and Electrified.

Arrangör: Bildmuseet
Evenemangstyp: Övrigt