"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Performance: Sub Astra

sön
1
okt
Tid Söndag 1 oktober, 2023 kl. 14:00 - 15:00
Plats Bildmuseet

Performance: Sub Astra

A performance by Madelaine Sillfors, Kenneth Hansson Tornéus och Daniel Westman.

Plats: Flexhallen, plan 0.

"Natten, stjärnhimlen - polstjärnan, atmosfärisk, den låga skrala dvärgbjörksdominerade vegetationen, detta är ord och kvalitéer som vi samlats kring. Det mystiska, ensliga, det magiska, gnistrande. Norrskenets färd över himlen och frågan huruvida det ljuder eller inte." 

Konstnär Madelaine Sillfors framför tillsammans med ljudkonstnärerna Kenneth Hansson Tornéus och Daniel Westman, det performativa ljudverket, Sub Astra. Ljudverket baserar sig på ljudupptagningar i nya och gamla Kiruna och på publikens rörelsemönster under performanceakten. Resultatet blir en interaktivt performance, som en ljudskulptur och en egen ljudvärld, som uppstår tillsammans med publiken. 

Under sommaren 2023 reste de till Kiruna för att göra ljudupptagningar i den gamla och den nya staden, och i Abisko. Med olika mikrofoner har de samlat på sprängljudet från Kirunagruvans nattliga gruvexplosioner och ljud från olika områden som betytt mycket under deras uppväxt. Hus och strukturer kommer att rivas, och allt som återstår blir en instängslad natur. De försöker förstå konsekvenserna av dessa förändringar, platser som kommer upphöra att existera annat än i deras kroppsminnen.  

Madelaine Sillfors (f. 1982, Kiruna), Kenneth Hansson Tornéus (f. 1978, Jukkasjärvi) och Daniel Westman (f. 1986, Långhyttan) är verksamma i Umeå. Det senaste året har Madelaine Sillfors och Kenneth Hansson Tornéus tillsammans utforskat ljudupptagningar från gamla Kiruna. De gjorde ett första samarbete i utställning Ostilla natt, som Madelaine Sillfors visade på Galleri Alva i Umeå.

 

Arrangör: Bildmuseet
Evenemangstyp: Performance