"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet imorgon: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Kortfilmsdagen på Bildmuseet

tor
21
dec
Tid Torsdag 21 december, 2023 kl. 12:00 - 13:15
Plats Bildmuseet

Se kortfilm på årets kortaste dag - I år deltar Bildmuseet med fem animerade filmer för vuxna.
Drop-in med fri entré, vi bjuder på julfika.
Kortfilmsdagen arrangeras på över 40 orter runt om i landet med stöd av Folkets bio och Svenska Filminstitutet. I Umeå visas kortfilmer både på Bildmuseet och Folkets bio Umeå. Filmerna har valts ut av REX Animation Film Festival, en filmfestival i Stockholm som samlar animerad film från olika europeiska länder.
__________________________________
KORTFILMSDAGEN PÅ BILDMUSEET
21 DECEMEBER
12.00-13.15 (DROP-IN)
FRI ENTRÉ
VI BJUDER PÅ JULFIKA
__________________________________
MIRACASAS
Regi: Raphaëlle Stolz & Augusto Zanovello
2022 / 14 min
Land: Schweiz / Switzerland
Tal: Portugisiska, text: Engelska
På 30-talet vill en bortglömd by i Sydamerika föra vidare sina märkliga traditioner... Borgmästaren har publicerat en annons i regionen: "Söker lik för att förstora Miracasas". Ernesto, en nyligt mördad man, blir den utvalde som mot sin vilja deltar i en karnevalsliknande begravning. De församlade byborna firar händelsen med passion och väntar med girighet på det liv som döden fört med sig.
Se trailern här

THE GARBAGE MAN
Regi: Laura Gonçalves
2022 / 12 min
Land: Portugal
Tal: Portugisiska, text: Engelska
En varm augustieftermiddag samlas familjen vid bordet och minns farbror Botão: kolonialkriget, emigrationen till Frankrike, där han levde och arbetade trettio år som sopgubbe. Familjemedlemmarnas minnen korsas med berättelsen om en man som levde ett hårt liv genom sin humor och fantasi, Som när han återvände till Belmonte, i en skåpbil full av skräp, förvandlades till en riktig skatt.
Se trailern här

MAURICE´S BAR
Regi: Tzor Edery & Tom Prezman
2023 / 15 min
Land: Frankrike / France
Tal: franska, text: Engelska
År 1942, på ett tåg till ingenstans, minns en före detta dragqueen en natt från sitt förflutna på en av Paris första queerbarer. Fragmnet av kundskvaller påminner om en mytomspunnen bar och dess mystiska judisk-algeriska ägare.
Se trailern här

ICE MERCHANTS
Regi: João Gonzalez
2023 / 14 min
Land: Portugal
Utan dialog
Varje dag hoppar en far och hans son fallskärm från sitt svindlande kalla hus, fäst vid en klippa. De hoppar ner till en by på marken, som ligger avlägset och där de säljer den is de producerar dagligen.
Se trailern här

SISTER
Regi: Kasia K. Pieróg
2022 / 12 min
Land: Polen /Poland
Utan dialog
De två systrarna reser genom molnens rike på jakt efter det stora trädet. Deras väg är full av motgångar, självuppoffringar, sorg och ändå fylld av glädje. Under hela sin händelserika resa, samtidigt som de närmar sig resans mål, kommer de också närmare sig själva. Filmen skildrar en flerdimensionell dynamik och framväxandet av ett känslomässigt band i en systerskapsrelation.
Se trailern här

Arrangör: Bildmuseet
Evenemangstyp: Film