"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Filmvisning / Umeå Filmfestival gästar Bildmuseet

sön
3
dec
Tid Söndag 3 december, 2023 kl. 14:00 - 16:30
Plats Bildmuseet

Umeå Filmfestival (UEFF) gästar Bildmuseet med filmvisning och öppet samtal. Fri entré men begränsat antal platser.
__________________________________

Kortfilmen Bilder av dig (15 min) är en personlig spegling av en kolonial historia och visas i samarbete med Umeå Europeiska Filmfestival. Efter filmen samtalar regissören Louise Hollerup med museiintendent Anders Jansson, curator för utställningen Ner till norr / Samtida konst i Arktis.

14.00-14.45 filmvisining och samtal

Bilder av dig
Längd: 15 min
Sverige, 2022
Regissör: Louise Hollerup
Språk: Danska med svensk textning
Kan man tala med sin mormor om kolonialism? Hur bevara bilden av den man älskar när samhället förändras? Genom mormoderns diabilder försöker Louise Hollerup förstå Danmarks kolonisering av Grönland. Morföräldrarna flyttade till Nuuk på 60-talet med drömmen om äventyr och bra löner som lärare. Bilderna visar barnen och vacker natur. Men Louise ser en annan berättelse utanför familjearkivets ramar.

15.00–16.30

The Visitors

Den tjeckiska filmen The Visitors (85 min) handlar om drömmen om att skapa sig ett nytt liv ovanför polcirkeln och visas i samarbete med Umeå Europeiska Filmfestival. Filmen är vald med tanke på dess tematiska koppling till den stora utställningen Ner till norr / Samtida konst i Arktis.

The Visitors

Längd: 85 min
Tjeckien, 2022
Regissör: Veronika Lišková
Språk: Tjeckiska med engelsk textning
En antropolog flyttar till Svalbard tillsammans med sin familj för att studera hur livet ovanför polcirkeln förändras av klimatpåverkan, turism, invandring och kommers. Hon förförs av platsens skönhet och känner att de äntligen hittat sitt hem i världen. Men snart börjar hon se andra sidor av samhället och känner sig alltmer som en outsider. Är hennes egen närvaro ett hot mot det Svalbard som hon kom dit för att studera? Vem har egentligen rätt till en plats där alla är inflyttade? The Visitors är en spektakulärt vacker film och ett ovanligt porträtt av migration.

Arrangör: Bildmuseet
Evenemangstyp: Film