"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet 6/3: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Elias Crespin / Chronomorphosis

2024-03-15 till 2025-01-12

Elias Crespins mobila skulpturer rör sig långsamt och graciöst i komplexa, precisa formationer, skenbart fritt svävande i luften. Cirklar, kvadrater, linjer, trianglar i metall eller akrylplast, upphängda i knappt märkbara nylontrådar, bildar geometriska koreografier som bygger på matematiska algoritmer. Genom ständig rörelse uppstår till synes oändliga variationer. Formerna expanderar och fragmentiseras för att sedan glida ihop till sammanhängande figurer; kaos ersätts med ordning, komplexitet med enkelhet. De lågmälda och hypnotiskt suggestiva verken inbjuder till reflektioner över form, rum, rörelse och tid.

Crespin fick stor uppmärksamhet för sitt verk Grand HexaNet som 2018 visades i utställningen Artists & Robots på Grand Palais i Paris. Det ledde till att han inbjöds att skapa ett permanent verk för Louvren i samband med 30-årsfirandet av museets pyramidformade huvudentré. Med verket L’Onde du Midi är han i dag en av de få nu levande konstnärer som finns representerade på Louvren.

Bildmuseet presenterar nu Elias Crespins verk för första gången i Norden. Utställningen är producerad av Bildmuseet.

"Jag ville att mina verk skulle dansa tillsammans"

© Elias Crespin. Image Pascal Maillard / Manuel Martinic

© Elias Crespin. Image Pascal Maillard / Manuel Martinic

Elias Crespin (f. 1965, Venezuela) är utbildad dataingenjör och var fram till 2008 verksam i Caracas. I dag bor och arbetar han i Paris. Hans verk har visats på biennaler och konstinstitutioner i ett flertal länder, däribland Biennalen i Cuenca, Ecuador; Busanbiennalen, Sydkorea; Museum of Fine Arts, Houston, USA; Grand Palais och Musée de la Musique, Paris, Frankrike; Boghossian Foundation, Maison Particulière och Verrière Hermès, Bryssel, Belgien; ZKM Zentrum für Kunst und Medien, Karlsruhe, Tyskland; och UCCA Ullens Center for Contemporary Art i Beijing, Kina. Han finns representerad i samlingar på bland annat Louvren och Maison de l’Amérique Latine, Paris, Frankrike; Museum of Fine Arts, Houston, och El Museo del Barrio, New York, USA; och MALBA, Buenos Aires museum för latinamerikansk konst, Argentina.