"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Loulou Cherinet / State Design

2023-10-13 till 2024-04-07

I sitt konstnärskap undersöker Loulou Cherinet hur politik manifesteras och tar sig uttryck i vår fysiska miljö och i våra kroppar. Hur formas vi av de strukturer och system som omger vårt samhälle och hur påverkar de hur vi förhåller oss till och interagerar med varandra? 
 
Motiven till målningarna är hämtade från Öbacka strand, en stadsdel i Umeå, men skulle kunna föreställa vilken svensk stad som helst. Det är omsorgsfullt planerade områden som syftar till att göra vår livsmiljö bättre. Som Loulou Cherinet ser det kan en perfekt planerad miljö också riskera att andra, mer existentiella, behov blir förbisedda.

Inspirerad av historiska panoramamålningar och cykloramor har Loulou Cherinet skapat en installation som omsluter betraktaren och där vi själva måste navigera i motivet. Den är inte bara en avbild av stadsrummet utan representerar även de system som vi byggt vårt samhälle på. På samma gång som det kan uppfattas som ett skydd kan det även upplevas som om det stänger betraktaren inne.
 
State Design är producerad av Bildmuseet och Loulou Cherinet har skapat konstverken på plats i Umeå.

Bakom kulisserna med Loulou Cherinet

"Man kliver in i det här bilden."

Loulou Cherinet (f. 1970) är utbildad vid Addis Ababa University School of Fine Art & Design och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Cherinet har gjort separatutställningar i Stockholm, Göteborg, Addis Adeba, Prag, Krakow, Lüneburg och Jakarta. Hennes verk har visats på konstbiennaler i bland annat São Paolo, Venedig, Bamako och Sydney såväl som Manifesta 8 och Momentum 7.