Hoppa direkt till innehållet
Öppet imorgon: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Mats Jonsson / Fortfarande same

2022-06-17 till 2023-02-12

Först när Mats Jonssons farfar var död fick hans barn och barnbarn veta att de var samer. Hela tiden hade hemligheten legat gömd i en svepask, fylld av dokument från farfaderns tid som renskötare.

I svart tusch på vit kartong har Mats Jonsson tecknat historien bakom familjehemligheten allt eftersom han har frilagt den i arkiv och gamla människors minnen. Gång på gång under arbetet med serieromanen När vi var samer (Augustpris-nominerad 2021) hittade han tecken på hur han under hela sitt liv varit omgiven av samiska föremål och traditioner, utan att förstå deras innebörd.

I utställningen Fortfarande same samlar Mats Jonsson omsorgsfullt de samiska spåren och placerar dem sida vid sida med sina teckningar, i ett försök att fylla det inre hålrum som tystnaden gräver ut i den som växer upp som assimilerad.

Mats Jonsson (f. 1973, Södertälje) bor och arbetar i Sandslån, Ådalen. Sedan 15-årsåldern har han skildrat sitt liv i den tecknade seriens form. Han har givit ut sju självbiografiska serieromaner och fyra illustrerade barnböcker. När vi var samer (2021) är den första serieroman som har nominerats till Augustprisets skönlitterära kategori.