Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Eva Koťátková / Vad känner en sköldpadda genom skalet

2022-04-08 till 2022-09-11

Empati och förmågan att sätta sig in i andras situation är temat för Eva Koťátkovás utställning på Bildmuseet. Hennes dramatiskt iscensatta installation påminner om ett kuriosakabinett med referenser till historiska bildvärldar och nutida kultur. Konstnären vill att vi ska betrakta utställningen som ett artöverskridande klassrum. Med suggestiva miljöer och berättelser undersöker hon vad som väcker våra känslor, och hur de får oss att mötas bortom kategoriska indelningar och hierarkier.

Eva Koťátková (f.1982, Prag) är bosatt och verksam i Prag, Tjeckien. Hon har ställt ut på museer, konstinstitutioner och biennaler världen över. Med utställningen på Bildmuseet presenteras konstnären för första gången i Sverige.

Utställningen är ett samarbete mellan Bildmuseet och Kiasma, Finlands nationalgalleri för samtidskonst i Helsingfors, med stöd från Kulturfonden för Sverige och Finland. Den centrala installationen i utställningen är skapad som en helhet med två delar, varav en visas på Bildmuseet och en på Kiasma.

Tack till Kulturfonden för Sverige och Finland.