"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet 24/7: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Årets svenska bilderbok / Vitvivan och Gullsippan

2022-03-19 till 2022-10-23

Vissa tittar på moln medan andra bär sten. Vissa leker och lär medan andra passar upp. Och Schäfen har ritat ett streck som inte får överträdas. Bilderboken Vitvivan och Gullsippan är en berättelse om de stora frågor som alla barn funderar på: Vem får bestämma vad? Vad är rättvist? 
 
Utställningen på Bildmuseet visar originalbilderna och skisser till 2021 års bästa svenska bilderbok, vinnaren av den nationella utmärkelsen Snöbollen.

Pija Lindenbaum, som har skapat både bild och text, tar emot priset under Littfest 2022 – Umeå internationella litteraturfestival. I utställningen kan du höra henne berätta om hur boken kom till. 

Pija Lindenbaum (f. 1955) är en av landets främsta bilderboksskapare. Hon är född och uppvuxen i Sundsvall, och utbildad vid Konstfack i Stockholm. Sedan slutet av 1970-talet har hon arbetat som illustratör, formgivare och författare och står bakom en mängd prisbelönade bilderbokssuccéer som har översatts till flera språk.

Prismotivering

Vitvivan och Gullsippan är en berättelse som pekar in mot de vardagliga sammanhangen samtidigt som den öppnar sig mot frågor med global räckvidd. Koloriten är känd, men topografin ny. Detta fulländade bilderboksdrama av Pija Lindenbaum, diskret indelat i tre akter, växer till en allegori över förtryckets mekanismer – och det stillsamma upprorets kraft.” 

Bakom det nationella bilderbokspriset Snöbollen står Krumelur – föreningen för unga ord i norr i samarbete med Umeå kommun, Kulturföreningen Pilgatan, Regionbiblioteket i Västerbotten, Littfest – Umeå internationella litteraturfestival, Svenska Tecknare och Bildmuseet vid Umeå universitet.