"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Naeem Mohaiemen / Two Meetings and a Funeral

2021-02-20 till 2022-01-30

I filmverket Two Meetings and a Funeral [Två möten och en begravning] tar Naeem Mohaiemen oss tillbaka till 1960- och 1970-talets världspolitiska händelser. I fokus står den alliansfria rörelsen (NAM) i vilken tidigare kolonialiserade länder i Afrika, Asien och Latinamerika gick samman för att hävda sina intressen gentemot Sovjetunionen och Västmakterna under kalla kriget. Filmens särskilda brännpunkt är förhållandet mellan den alliansfria rörelsen, samarbetsorganet för islamska länder (OIC) och Bangladeshs födelse som nation.

Arkitekturen har en huvudroll i detta verk som låter oss besöka platser i Alger, Lahore och Dhaka där avgörande politiska möten och händelser inom den alliansfria rörelsen ägt rum. Filmen letar också upp spåren av individer och händelser som var avgörande för det större historiska skeendet. Verket Two Meetings and a Funeral skapades för documenta 14, 2017

Naeem Mohaiemen (f. 1969, London) bor och verkar i New York. Genom film, installation, teckning och skrivande utforskar han socialistiska utopier, ofullbordad avkolonialisering och hur föränderliga nationsgränser, medborgarskap och språkstrider formar människors liv. Mohaiemens verk har presenterats i en rad utställningar och filmfestivaler runt om i världen. Han var en av finalisterna till Turnerpriset 2018.

Naeem Mohaiemen / Two Meetings and a Funeral (88 min) startar kl. 12.30, 14.00 och 15.30 under Bildmuseets öppettider.