Hoppa direkt till innehållet
Öppet 28/7: Digitalt öppet 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Iwo Myrin / Minnen från tajgan

2021-11-27 till 2022-04-17

Iwo Myrin hämtar sina motiv från den geografiska zon på norra halvklotet som domineras av barrskog. Med bronsavgjutningar och hålkamerafotografering av svampar, barr och mossa låter han tajgan göra direkta avtryck i konsten.

Konstnärens kamera är den enklast tänkbara: en låda utan objektiv, med ett litet hål på ena kortsidan och en ljuskänslig film i den andra. Landskapen som framträder på de svartvita grovkorniga fotografierna kan föra tanken till drömda världar, där svampar är dubbelt så höga som en själv.

Gjutmetoden är en variant av så kallad förlorat vax (cire perdue). Naturen själv är originalet och svampen fungerar som utfyllnad i formen i stället för vax. Luft- och gjutkanaler har lämnats kvar som del av bronsskulpturerna och ger associationer till rötter eller stöttor som håller upp det lilla utsnittet av verklighet. Titlarna anger de avbildade svamparnas art, växtplats och insamlingsdatum.

 

Iwo Myrin (f. 1964) bor och arbetar i Stockholm. Han är utbildad på Konsthögskolan Umeå och har de senaste åren ställt ut på bland annat Konstakademien och Nationalgalleriet i Stockholm, Husby konsthall, Nässjö konsthall och Konstepidemin i Göteborg.