Hoppa direkt till innehållet
Öppet 11/3: Digitalt 12-17
Fri entré

Årets svenska bilderbok / Kom dagen, kom natten

2021-03-20 till 2021-09-26

Kom dagen, kom natten av Åsa Lind och Emma Virke har utsetts till den bästa bilderboken i 2020 års utgivning. I samband med prisutdelningen under Littfest i mars 2021 presenteras vinnarboken traditionsenligt i en utställning på Bildmuseet.

Kom dagen, kom natten är ett bokkonstverk i sitt dragspelsformat som går att läsa åt två håll. Poetiskt vecklar berättelsen ut sig, ögonblicken expanderar och lägger till ännu en rytm, utöver den som markerar dygnets skiftningar. Dagens oro skingras i det lilla barnets nattliga Tummelisa-inspirerade drömmar. Med sinnlig naturkänsla, såväl i dagskildringens stilla betraktande som i nattens dramatik, landar berättelsen i uppvaknandets triumfatoriska visshet.

Emma Virke (f. 1974) är verksam som illustratör, bildkonstnär, författare och grafisk formgivare, utbildad till journalist och fotograf vid Högskolan i Kalmar och Arizona State University. 2009 debuterade hon som bilderboksillustratör och vann Natur & Kulturs bilderbokstävling med sina illustrationer för Mops skriven av Eva Lindström. Hösten 2017 tilldelades Emma Virke Elsa Beskow-plaketten för bilderboken Klä på Herr H (2016).

Åsa Lind (f. 1958) är barn- och ungdomsförfattare Hon har skrivit ett tjugotal böcker, såväl fakta som skönlitteratur. Mest känd är hon för böckerna om Sandvargen och ZackarinaSandvargen belönades med Nils Holgersson-plaketten 2003. Den har översatts till 20 språk och har blivit en modern klassiker. 2014 tilldelades Åsa Lins Kulla-Gulla-priset.

Bakom bilderbokspriset Snöbollen står Krumelur – föreningen för unga ord i norr i samarbete med Umeå Kultur, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet, Länsbiblioteket i Västerbotten, Littfest – Umeå internationella litteraturfestival, Mittuniversitetet och Svenska Tecknare.