"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Årets svenska bilderbok / Kom dagen, kom natten

2021-03-20 till 2021-09-26

Kom dagen, kom natten har utsetts till 2020 års bästa svenska bilderbok och belönats med den nationella utmärkelsen Snöbollen. I samband med prisutdelningen under Littfest presenteras boken i en utställning på Bildmuseet. Här ingår alla bilder ur vinnarboken, och du kan höra Åsa Lind och Emma Virke berätta om hur den kom till. 

Kom dagen, kom natten är en bildberättelse om en sensommardag på landet, om att släppa taget och att längta till nästa sommar. Boken vecklar ut sig som ett dragspel. På ena sidan finns dagen, på den andra tar natten vid.

Sommaren är på väg att ta slut, det är kallt och vått i gräset men solen värmer. Alla de stora barnen badar men bokens huvudperson som inte kan simma stannar ensam kvar i vassen. En trollslända landar på hennes hand. Sedan övergår dagen i drömmarnas magiska värld där allt är möjligt. Barnet flyger genom luften, faller som en sten och sjunker ner i vattnet där armarna blir vingar och hon kan simma utan flytkuddar.

Emma Virke (f. 1974) är illustratör, konstnär, författare och grafisk formgivare verksam i Stockholm. Hon debuterade 2009 som bilderboksillustratör och vann Natur & Kulturs bilderbokstävling med sina illustrationer för Mops skriven av Eva Lindström. Hon har därefter publicerat flera egna böcker och gjort illustrationer till andra författares texter. Hösten 2017 tilldelades Emma Virke Elsa Beskow-plaketten för bilderboken Klä på Herr H (2016).

Åsa Lind (f. 1958) är barn- och ungdomsförfattare, verksam i Stockholm. Hon har skrivit ett trettiotal böcker, såväl fakta som skönlitteratur. Mest känd är hon för böckerna om Sandvargen och ZackarinaSandvargen belönades med Nils Holgersson-plaketten 2003. Den har översatts till 20 språk och har blivit en modern klassiker. 2014 tilldelades Åsa Lind Kulla-Gulla-priset. 2020 nominerades hennes och Emma Virkes Kom dagen, kom natten till Augustpriset.

Läs mer om utställningen

Bakom bilderbokspriset Snöbollen står Krumelur – föreningen för unga ord i norr, i samarbete med Umeå Kultur, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet, Länsbiblioteket i Västerbotten, Littfest – Umeå internationella litteraturfestival, Mittuniversitetet och Svenska Tecknare. Kom dagen, kom natten är utgiven på Lilla Piratförlaget.