"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Carl Johan De Geer / Den stora missuppfattningen

2019-04-12 till 2019-09-15

Allt sedan debuten i början av 1960-talet har Carl Johan De Geer (f. 1938) varit en framträdande gestalt i det svenska kulturlivet. Nyskapande, provocerande och lysande mångkunnig har han verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare. Men från början var det textilformgivare som han ville bli.

Bildmuseets utställning Den stora missuppfattningen presenterar Carl Johan De Geers textila arbeten. Tyger och mönsterskisser visas tillsammans med fotografier från samma tidsperiod.

Efter studier i grafisk design började De Geer i början av 60-talet producera stormönstrade, fantasifullt expressiva tryck i starka och kontrastrika färgkombinationer - en revolt mot tidens brunmurrigt diskreta ideal och uppväxtens estetiska värderingar. Med form och färg ville han påverka hela samhället.

"Det hör ihop med en idé vi hade då: att det gick att skapa en ny och bättre värld utan krig med hjälp av mönster, starka färger och musik. En missuppfattning."

Utställningen Carl Johan de Geer / Den stora missuppfattningen producerades av Bildmuseet och har därefter gått vidare på turné. Den visades på Kulturen i Lund 4 april – 30 augusti 2020 och kommer under 2021 att visas på Thielska Galleriet, Stockholm.