"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Ann Edholm / Tungan på ordet

2019-11-15 till 2020-04-12

Ann Edholm vill att hennes målningar ska upplevas som ett möte med en människa, direkt och fysiskt. Med oljefärg blandad med vax och pålagd i tunna lager på lager ger hon sina stora målningar en fysisk, kroppslig materialitet. De grafiskt tydliga, geometriska formerna kan tyckas helt abstrakta, men i Edholms bildvärld finns kulturella referenser och uttryck för personliga erfarenheter.

Bildmuseet presenterar delar ur Ann Edholms serie Tungan på ordet (2003-2011) tillsammans med skisser och collage. Några av målningarna visas här offentligt för första gången. I verken finns tolkningar av konsthistoria och medeltida legender, av judiska deportationer under nazismen och av att växa upp i följderna av ett krig.

Ann Edholm (f. 1953) bor och arbetar i Lid, Nyköping. Hon har varit professor i måleri vid Kungl. Konsthögskolan och Konsthögskolan Valand i Göteborg, samt gästprofessor vid Konsthögskolan, Umeå universitet. Edholm finns bland annat representerad på Moderna museet, Göteborgs konstmuseum och Statens konstråd. För Umeå universitet skapade hon 1998 det stora platsspecifika verket Tango d'amour i Lärarutbildningshuset. 2018 tilldelades Ann Edholm Bildkonstnärsfondens Stora Stipendium.

Utställningen har möjliggjorts genom generösa lån från privata långivare. Den är producerad av Bildmuseet, Umeå universitet. Curator: Brita Täljedal.