"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Årets svenska bilderbok

2017-03-17 till 2017-10-08

Djur som ingen sett utom vi har utsetts till 2016 års bästa svenska bilderbok och belönats med den nationella utmärkelsen Snöbollen. Linda Bondestam och Ulf Stark tog emot bilderbokspriset under Littfest - Umeå Internationella Litteraturfestival i mars 2017 och samma kväll öppnade Bildmuseet en utställning med bilder ur boken.

Visst finns dom osedda djuren
på land och under vattnets yta.
Låt dom vara!

Håll för dina öron bara
så kanske du har turen
att få höra dom kvittra och ryta.

Linda Bondestams suggestiva bilder och den underfundiga, ibland melankoliska poesin av Ulf Stark får läsare i alla åldrar att känna igen sig själva och varandra i de osedda, inre djur som boken presenterar för oss. Djur som ingen sett utom vi är en bilderbok att återkomma till och fundera över.

Linda Bondestam (f. 1977) har illustrerat ett tjugotal barnböcker både i Finland och andra länder, och hör till de mest framstående barnboksillustratörerna i Norden. Bondestam har nominerats till Finlandia Juniorpriset två gånger, Astrid Lindgren Memorial Award 2010 och 2011 och Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2013. 2017 mottog hon Vanessapriset och tillsammans med Ulf Stark erhöll hon i år också Svenska litteratursällskapet i Finlands pris för Djur som ingen sett utom vi. Linda Bondestam är utbildad till illustratör vid Kingston University i London.

Ulf Stark (1944-2017) är en av Sveriges mest kända författare. Han har skrivit mer än hundra böcker och är översatt till 35 språk. Författarskapet omfattade allt från bilderböcker till romaner för ungdomar. Han har skrivit filmmanus baserade på många av böckerna, och fått utmärkelser som Augustpriset, Deutsche Jugendliteraturpreis, en Guldbagge för bästa filmmanuskript och en Emmy för bästa tv-serie. Tillsammans med Linda Bondestam mottog han i år Svenska litteratursällskapet i Finlands pris för boken Djur som ingen sett utom vi, som alltså senare också utsågs till Årets svenska bilderbok. Djur som ingen sett utom vi är utgiven på Berghs förlag i Sverige, och i Finland på Förlaget. 

Priset Snöbollen är initierat av Krumelur – föreningen för unga ord i norr, i samarbete med Umeå Kultur, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet Umeå universitet, Länsbiblioteket i Västerbotten, Littfest – Umeå Internationella Litteraturfestival, Mittuniversitetet samt Svenska Tecknare.