"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet 24/4: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

John Akomfrah / Vertigo Sea

2015-10-25 till 2016-01-17

John Akomfrahs nya trekanaliga filminstallation Vertigo Sea är en meditativ skildring av människans relation till havet: om havets betydelse för migration, i krig och konflikt, för slaveriet och för kolonialiseringen av världen. Det är en berättelse om människa och natur, om skönhet, våld och utsatthet. Herman Melvilles roman Moby Dick och Heathcote Williams Whale Nation är två litterära utgångspunkter.

Under trettio år har den brittiske konstnären och filmskaparen John Akomfrah arbetat med frågor kring minne och identitet och hans verk har gett röst åt arvtagarna efter den afrikanska diasporan i Europa. Hans poetiska filmer tänjer dokumentärens gränser och filmessäns format. Det rika bildmaterialet i Vertigo Sea är hämtat från historiska filmarkiv, naturfilmer, nyhetsrapportering och egna iscensättningar.

Vertigo Sea hade premiär på 2015 års Venedigbiennal, All the World's Futures. Som första turnéplats efter biennalen visas verket nu på Bildmuseet i samarbete med BAC-Baltic Art Center. Vertigo Sea (48 min) visas kontinuerligt när Bildmuseet är öppet. 

John Akomfrah (f. 1957 i Accra, Ghana) bor och arbetar i London. Han var en av grundarna till nyskapande Black Audio Film Collective. Hans verk har bland annat visats på Liverpool-biennalen Documenta i Kassel, De Balie i Amsterdam, Centre Pompidou i Paris; Serpentine Gallery och Whitechapel Gallery i London och MoMa, New York. Akomfrahs filmer har bland annat visats på de internationella filmfestivalerna i Cannes och Toronto samt Sundance Festival.

Vertigo Sea har producerats av Smoking Dogs Films med stöd från BAC-Baltic Art Center och Bildmuseet, Statens Kulturråd, Sharjah Art Foundation, BBC Natural History Unit, British Film Institute, Arts Council of England samt Tyneside Cinema Gallery.