"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Uglycute / Hamnmagasinet

2014-11-22 till 2014-12-07

Under hösten 2014 har konstnärs- och arkitektkollektivet Uglycute arbetat tillsammans med en grupp ungdomar på Hamnmagasinet - ungdomens hus i Umeå. Tillsammans har de tagit fram idéer till och skapat nya möbler för aktiviteter i Hamnmagasinet. Resultatet visas under två veckor i en utställning på Bildmuseet.

Det konstpedagogiska projektet och utställningen Uglycute / Hamnmagasinet är ett samarbete mellan Bildmuseet och Moderna Museet under kulturhuvudstadsåret i Umeå. Målet är att främja ungdomars idéer om vår tids konst och konstmuseet som plats, samt att dela kunskap om vad konst kan vara och hur konst blir till.

Tillsammans med konstnären Jonas Nobel och arkitekten Fredrik Stenberg i Uglycute har ungdomarna bland annat skapat en ny scen och en back-drop till Hamnmagasinets kafé - ungdomshusets hjärta. Där ska också de nya arbetsborden stå, liksom en möbel för TV-spel. Möblerna speglar de många aktiviteter som ungdomarna ägnar sig åt: musik, poesi, nycirkus och kreativt skapande i olika former.

Uglycute arbetar gränsöverskridande med att utmana och expandera konceptet design, genom egen produktion men också genom skrivande, undervisning och workshoppar. Resultatet av Uglycutes möten med ungdomarna i Umeå visas i en utställning som invigs med öppet hus på Bildmuseet 22 november. Besökarna får se och lyssna till band, dansgrupper och föreningar från Hamnmagasinet.

Det konstpedagogiska samarbetet mellan Bildmuseet och Moderna Museet under kulturhuvudstadsåret ingår i Museum Museum, ett utvecklingsprojekt för konst och lärande. Tack till Konsthögskolan, Umeå universitet.