"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Thilo Frank /

2014-01-19 till 2014-03-16

Thilo Franks poetiska och lekfulla installationer ger betraktaren tillfälle att utforska sina upplevelser av ljus, rymd och rörelse. På Bildmuseets översta våning presenteras verket The Phoenix is closer than it appears, en rumsinstallation där betraktaren bjuds in att medverka. I entréplanet visas nyproducerade Circumpolar lantern, ett platsspecifikt verk som konstnären skapat för Bildmuseet.

Den stora spegelinstallationen The Phoenix is closer than it appears intar det stora utställningsrummet på Bildmuseets översta våning. Kuben av spegelglas är ett mycket konkret objekt, men samtidigt  i det närmaste osynligt. Bara en spegling av rummets arkitektur. På insidan  av spegelkuben ett gränslöst rum av oändliga speglingar och i mitten en ensam gunga. När man börjar gunga får desorienteringen full effekt. Väggar, tak och golv försvinner i en centrifugal rörelse där kroppen tycks slungas ut i en ändlös rymd.

Circumpolar lantern är ett platsspecifikt verk för Bildmuseets stora fönsterparti på receptionsplan. Verket, som med hjälp av ljus och form förändrar betraktarens upplevelse av platsen, har konstnären skapat med utgångspunkt i ett voronoi-diagram. Titeln syftar på de objekt på stjärnhimlen som aldrig går ner under horisonten.

Thilo Frank, född 1978, bor och arbetar i Berlin. Han är utbildad vid institutionen för Intermedia Art, State Academy of Art and Design Stuttgart i Tyskland. Thilo Frank har skapat permanenta offentliga verk i Köpenhamn och Hjallerup, Danmark och har ställt ut på bland annat Treffpunkt Berlin, Arken, Danmark; Kunsthalle Wien; Future Gallery och Program båda i Berlin, FRAC Orléans och Atelier Calder Sache, Frankrike samt på biennalen i Sharjah, Förenade Arabemiraten.

Tack till KUNSTEN Museum of Modern Art, Aalborg Danmark, som lånat ut verket.