"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Shahzia Sikander / Parallax

2014-03-30 till 2014-05-18

Shahzia Sikander tar det indisk-persiska miniatyrmåleriet som utgångspunkt för sitt arbete. Hon utmanar de strikta regler som omger miniatyrmåleriet och experimenterar med skala och med andra medier och format som video, animation, väggmålning och samarbeten med andra konstnärer. Shahzia Sikanders senaste videoinstallation Parallax består av hundratals små teckningar som animerats digitalt. Verket handlar om Hormuzsundet, om handel och sjöfart, och särskilt om olika stormaktsväldens dramatiska maktkamper i området genom historien. Animationen ackompanjeras av musik av Du Yun i samarbete med lokala poeter från Sharjah.

Shahzia Sikander (f. 1969)är utbildad vid National College of Arts i Lahore, Pakistan och Rhode Island School of Design. Hon har utvecklat ett helt nytt och kritiskt laddat förhållningssätt till miniatyrmåleriets otidsenliga genre samtidigt som hon använder kulturella och politiska gränser som en utgångspunkt för diskussion och intervention.

Till utställningen hör en katalog med nyskrivna texter av Cecilia Andersson, Claire Brandon and John Zarobell, samt en intervju med konstnären. Katalogen kan köpas i eller beställas från Bildmuseets shop.