"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Leonor Fini / Pourquoi pas?

2014-01-31 till 2014-05-11

Leonor Fini (1907-1996) var en uppmärksammad konstnär och personlighet i europeiskt kulturliv under mitten av 1900-talet. Hennes konstnärskap utmanade genom att ifrågasätta gränser mellan kvinnligt och manligt, myt och verklighet, medvetenhet och det omedvetna. Fini gick demonstrativt sin egen väg och hennes arbete utmärks av ett radikalt, konsekvent och individuellt förhållningssätt. Hon rörde sig i surrealistkretsar och deltog i surrealisternas utställningar samtidigt som hon markerade avstånd från gruppens förgrundsgestalt André Breton och hans dominerande inställning.

Leonor Finis mångsidiga konstnärskap presenteras nu för första gången i Norden. I utställningen visas målningar, teckningar, bokillustrationer, objekt, text, film och kostymskisser för teater och opera.

Till utställningen produceras en tvåspråkig katalog (engelska och svenska) med flera tidigare opublicerade texter av Leonor Fini, nyskrivna texter av bland andra Lasse Söderberg, poet och författare, Anna Rådström, konstvetare, Cecilia Andersson och Brita Täljedal, intendenter samt ett rikt bildmaterial med både verkavbildningar och installationsfotografier från utställningen.

Leonor Fini / Pourquoi pas? är producerad av Bildmuseet med stöd av Umeå2014. Tack till MTAB.