"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Theatrical Fields

2013-09-29 till 2014-01-05

Theatrical Fields utforskar det teatrala inom performance, film och video. I utställningen presenteras videoinstallationer av Judith Barry (USA), Stan Douglas (Kanada), Marcel Dzama (Kanada), Joan Jonas (USA), Isaac Julien (Storbritannien) och Constanze Ruhm (Österrike).

Till utställningen hör också ett program med filmer av Marie Louise Ekman (Sverige), Eva Meyer/Eran Schaerf (Tyskland) och Ulrike Ottinger (Tyskland) som visas kvällar och helger i närvaro av konstnärerna. Konstnären Joan Jonas framför sin performance Reanimation i samarbete med jazzpianisten Jason Moran.

Hur utställningens verk inspirerats av teatern och deras betydelse för samtida konst och konstteori diskuteras i två heldagsevenemang med öppna föreläsningar av konstnärer och forskare.

Theatrical Fields är producerad av Bildmuseet och kuraterad av  Ute Meta Bauer. Assisterande kurator: Anca Rujoiu.

Mer om Ute Meta Bauer

Ute Meta Bauer har varit verksam som curator i över tjugofem år, och presenterat samtidskonst, film, video och ljud med fokus på gränsöverskridande format. Hon har bl a kuraterat  The Future Archive, Neuer Berliner Kunstverein, Berlin, 2012, hon var konstnärlig ledare för 3rd Berlin Biennale for Contemporary Art, 2004, och co-curator för Documenta 11, 2001-2002. Bauer har arbetat som rektor vid School of Fine Art, Royal College of Art i London. Hon är för närvarande curator och gästprofessor vid MIT i Boston.

Mer om Anca Rujoiu

Anca Rujoiu är en rumänsk curator baserad i London, där hon för närvarande koordinerar det publika programmet för School of Fine Art vid Royal Collage of Art och deltar i curatorsprojektet  FormContent. Hon var en av de curatorer som valdes ut för 3rd International Curator Course vid Gwangju biennalen i Sydkorea 2011 och en av curatorerna bakom projektet  Collective Fictions  som visades i  Nouvelles Vagues - Young Curators' season vid Palais de Tokyo, Paris, 2013. Anca Rujoiu har undervisat vid olika universitet i Storbritannien, som Goldsmiths College London, Central Saint Martins University och Newcastle University.

Mer om Joan Jonas Reanimation

Som en del av programmet till utställningen Theatrical Fields framförde Joan Jonas sin performance Reanimation tillsammans med jazzpianisten Jason Moran.

Joan Jonas är en pionjär inom videokonst och performance. Hon skapar ofta sina verk utifrån litterära referenser och gärna i gränsöverskridande samarbeten med andra konstnärer. I Reanimation har hon utgått från Under the Glacier av den isländske författaren och nobelpristagaren Halldór Laxness. Tillsammans med jazzpianisten Jason Moran har hon skapat en improvisation av musik, ljud, rörelse och video.

Reanimation undersöker idéer om kollage och animation och utvecklades ursprungligen för MIT i Cambridge USA där Jonas har en professur.

Verket presenterades av Bildmuseet i samarbete med Umeå Jazzfestival och framfördes under festivalen fredag kväll 25 oktober.

Joan Jonas är också aktuell med en separatutställning på Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, i höst. Den visas 11 oktober 2013 - 26 januari 2014.

Mer om programmet som hörde till utställningen

Till utställningen Theatrical Fields hör ett program med konstnärssamtal, presentationer, performance och filmer.  

LÖR 28/9 KL 10:30-16:00
Theatrical Fields konferens, del 1
Heldag med föreläsningar av konstnärer och konstteoretiker

SÖN 29/9 KL 14:00
Utställningen öppnas i närvaro av de medverkande konstnärerna

SÖN 6/10 KL 14:00
Katarina Pierre ger en visning av utställningen

FRE 25/10 KL 19:00
Joan Jonas framför sin performance Reanimation tillsammans med jazzpianisten Jason Moran. Verket presenteras av Bildmuseet på Umeå Jazzfestival.

LÖR 26/10 KL 13:00-16:45
Theatrical Fields konferens, del 2
Halvdag med föreläsningar av konstnärer och konstteoretiker

SÖN 3/11 KL 14:00
Stilleben av Marie-Louise Ekman

TIS 5/11 KL 18:30
Freak Orlando av Ulrike Ottinger. Samtal med konstnären

TIS 19/11 KL 18:30
Johanna d'Arc of Mongolia av Ulrike Ottinger

TIS 3/12 KL 18:30
She Might Belong to You av Eran Schaerf och Eva Mayer. Introduktion av konstnärerna