"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Rawiya / Hon som berättar en historia

2013-02-24 till 2013-05-19

Fotografkollektivet Rawiya grundades 2009 av kvinnliga fotografer från Mellanöstern. Medlemmarna arbetar med projekt kring mänsklig värdighet och inriktar sig särskilt på kvinnors liv. I djupgående fotoessäer berättar de om människors erfarenheter och skildrar bland annat krigets följder och den egyptiska revolutionen. Deras bilder ger en inblick i en region i stark förändring. De balanserar samhälleliga motsättningar samtidigt som de reflekterar över sociala och politiska frågor och stereotyper.

Rawiya, som på arabiska betyder "hon som berättar en historia", presenterar fotografiska projekt av Myriam Abdelaziz (f. 1976 Egypten, baserad i New York/Kairo), Tamara Abdul Hadi (f. 1980 Irak/Kanada, baserad i Beirut), Laura Boushnak (f. 1976 Kuwait, baserad i Sarajevo), Tanya Habjouqa (f. 1975 Jordanien, baserad i Jerusalem), Dalia Khamissy (f. 1973 Libanon, baserad i Beirut) och Newsha Tavakolian (f. 1981 Iran, baserad i Teheran).

Läs mer om fotograferna i Rawiya

Rawiya / Hon som berättar en historia visas på Bildmuseet 24 februari - 19 maj 2013. Här följer en kort presentation av de medverkande fotograferna.

Myriam Abdelaziz
Myriam Abdelaziz är en fransk fotograf med rötterna i Egypten, född i Kairo. Med fokus på Mellanöstern och Afrika, söker Myriam efter historier som övervinner fysiska och kulturella barriärer, för att visa vad globala samhällen kan ha gemensamt. Hon har ställt ut internationellt och har publicerats i Newsweek, Time Magazine, Forbes Magazine och The British Journal of Photography.

Tamara Abdul Hadi
Tamara Abdul Hadi föddes av irakiska föräldrar i Förenade Arabemiraten och växte upp i Montreal, Kanada. Efter att ha tagit en konstexamen flyttade hon till Dubai och började sin fotografkarriär som konstnär och fotojournalist. Hon har publicerats i The Guardian, Wall Street Journal, New York Times och Financial Times. Hennes personliga fotoprojekt behandlar ämnen kring social orättvisa och dekonstruktion av stereotyper.

Laura Boushnak
Laura Boushnak är en palestinsk fotograf, född i Kuwait. Hon inledde sin fotografkarriär med att täcka nyheter för Associated Press i Libanon. Därefter arbetade hon som fotoredaktör och fotograf för Agence France-Presse (AFP). I hennes nioåriga erfarenhet vid nyhetsbyråer ingår nyhetsbevakning från konflikter såsom Irakkriget och kriget mellan Israel och Hizbollah 2006. Hennes bilder har publicerats i New York Times, The Guardian, National Geographic, Le Monde och många fler.

Tanya Habjouqa
Tanya Habjouqa föddes i Jordanien och utbildade sig i USA. Hon tog en magisterexamen i Global media och Mellanösterns politik vid University of London. Tanya Habjouqas dokumentära fotografi tar oss med genom Mellanösterns konfliktområden genom att fånga glimtar av hopp, värdighet och skratt, och utmanar schablonbilden av regionen som enbart fylld av motsättningar och krig. Hon inledde sin karriär i Texas, där hon dokumenterade mexikanska migrantsamhällen och urban fattigdom, innan hon återvände till Mellanöstern. Hon är baserad i Jerusalem och arbetar med personliga projekt som undersöker Mellanösterns sociopolitiska dynamik, ockupation och subkulturer. Tanya Habjouqa mottog Magnum Foundation Emergency Fund 2013.

Dalia Khamissy
Dalia Khamissy föddes i Beirut och hennes arbete kretsar kring sociala och sociopolitiska berättelser från Mellanöstern. Hon har framför allt dokumenterat efterdyningarna av Libanons krig och frågor som berör kvinnors rättigheter. Dalia Khamissys bilder har publicerats av bland andra BBC, Aperture Magazine, The Times, Amnesty International, Ibraaz, Le Monde och Wall Street Journal.

Newsha Tavakolian
Newsha Tavakolian, född i Teheran i Iran, är en självlärd fotograf som började arbeta för den iranska pressen som 16-åring. Hon började vid den kvinnliga dagstidningen Zan och arbetade därefter för andra reformistiska dagstidningar, vilka alla förbjudits sedan dess. Hennes bilder har publicerats i internationella magasin och tidningar som Time Magazine, Newsweek, New York Times Magazine och National Geographic. 2007 var hon en av finalisterna till Inge Morath-priset hos Magnum Photo Agency och 2009 var hon finalist till Magic of Persia Contemporary Art Prize.