"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Felice Varini / Nio dansande bågar

2013-05-19 till 2014-01-05

I sina platsspecifika, tredimensionella målningar på väggar, tak och husfasader utgår Felice Varini från arkitekturen och rummet. Motiven är abstrakta geometriska former i stora format och klara färger, som till en början kan vara svåra att upptäcka. Utom när de betraktas från en viss punkt utgör de svårtolkade och till synes slumpmässigt utspridda färgfält. Men när man rör sig omgiven av fragmenten kan man plötsligt befinna sig på en punkt varifrån man upplever målningen som en sammanhängande, fritt svävande form.

För Bildmuseet har konstnären skapat Nio dansande bågar, ett platsspecifikt arbete i museibyggnadens entrévåning. Det består av nio röda målade bågar, som var och en utgår ifrån och sammanbinder punkter i arkitekturen. Verket betonar rörelsen, aktiviteten, föränderligheten och ljusets variationer i rummet.

Felice Varini, född 1952 i Locarno och bosatt i Paris, har väckt internationell uppmärksamhet med sina verk på offentliga platser, bland annat i Frankrike, England, Japan och USA. Nu presenteras han för första gången i Sverige.

I maj 2013 inviger Felice Varini också ett nytt verk för King's Cross i London och ett annat verk för staden Salon-de-Provence i södra Frankrike. Fler exempel på arbeten av Felice Varini finns att se på hans webbplats.