"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Henning Larsen Architects

2012-10-28 till 2012-11-25

Danska Henning Larsen Architects, är den internationellt framgångrika arkitektbyrå som genom sitt arbete med nya Bildmuseet och Arkitekthögskolan på Konstnärligt campus, i samarbete med White arkitekter, har satt sin prägel på staden Umeå. De har kontor i flera städer och arbetar för närvarande med projekt på ett tjugotal platser runt om i världen.

Utställningen presenterar ett urval av arkitektbyråns metoder och arbetssätt. Modeller och texter svarar på frågor om form och material och ger inblick i hur man förhåller sig till lokal kultur och framtidsperspektiv i ett antal olika länder.

Arkitekturen påverkar miljön, staden eller landskapet och det samhälle som den är en del av. Och miljön, staden, landskapet och samhället har i sin tur ett inflytande på arkitekturen. Hur går man till väga när man bestämmer hur en byggnad ska se ut? Hur förhåller sig arkitekturen till den specifika platsen?

Läs mer om utställningen

Förutom de två Umeå-projekten, Bildmuseet och Arkitekthögskolan vid Umeå universitet, visas bland annat ett exempel från Island där Henning Larsen Architects har ritat Harpa, det konserthus och konferenscenter i Reykjavik som nu hyser Islands Symfoniorkester och Den Islandske Opera. I samarbete med konstnären Olafur Eliasson utvecklades en kalejdoskopiskt färgsprakande fasad av närmare 1000 facetterade glaselement som reflekterar staden och det omgivande landskapet.

I utställningen visas också modeller och en animerad film om det enorma finansdistrikt som nu byggs i Riyadh, Saudiarabien. King Abdullahs Financial District ska, när det blir klart, hysa 30 miljoner kvadratmeter byggen och bereda vägen för en ny ekonomi när landets inkomster från olja så småningom minskar eller helt tar slut. Här kommer det finnas butiker, bostäder och kulturinstitutioner. Ett av dessa, Children's Interactive Museum, är byggt på saudiarabiska barns önskningar om vad de vill att ett museum ska vara, och innehåller både lek och lärande.

Formen till akvariet i Batumi vid Svarta havets strand i Georgien är inspirerad av stenar som slipats släta av havets vågor. Akvariet är uppdelat i olika avdelningar där varje stenformad huskropp representerar en havsbiotop: Medelhavet, Egeiska havet, Indiska oceanen, Svarta havet och Röda havet.

Bildmuseet och Arkitekthögskolan på Konstnärligt campus, Umeå universitet, är ritade av Henning Larsen Architects i samarbete med White arkitekter i Umeå. Byggherre är Balticgruppen AB.