"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Francesco Jodice / Spectaculum Spectatoris

2012-11-16 till 2012-12-09

Spectaculum Spectatoris är den italienske konstnären Francesco Jodices arkiv över dagens museibesökare, ett visuellt uppslagsverk över de människor som ger liv åt konsten på museer världen över. Arkivet  består av hundratals mänskliga porträtt projicerade i naturlig skala. I utställningen på Bildmuseet visas en del av dem.

År 1734 öppnades Kapitolinska museerna i Rom, det första konstmuseet enligt dagens definition. Sedan dess har hundratals miljoner besökare beundrat konstverk på museer runt om i världen. I efterhand finns få spår av dessa besökare, deras erfarenheter och känslor.

Spectaculum Spectatoris sätter Francesco Jodice museibesökaren i fokus. Projektet startade på Pradomuseet i Madrid hösten 2011 och nu fortsätter Francesco Jodice arbetet för att synliggöra museibesökarens roll och närvaro över hela världen. När det nya Bildmuseet öppnades i maj 2012 var han på plats för att porträttera våra besökare. De filmade porträtten visas nu som installation på våning 4  och som projektioner på museets fönster.

Utställningen Spectaculum Spectatoris öppnas i samband med Umeå ljusfestival och delar av installationen presenteras också i Glashuset på Rådhustorget 16-18 november.