"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Se kemi!

2011-02-19 till 2011-04-25

2011 är Kemins år. I utställningen Se Kemi!, ett samarbete med Kemiska institutionen vid Umeå universitet, visualiseras forskning med fascinerande bilder av bakterier, snöflingor, proteiner och mycket annat.

Naturens och livets minsta byggstenar formar ofta vackra mönster. Bilderna är också ett viktigt redskap inom kemisk forskning för att förstå vår omvärld. Utställningen SE KEMI! visar aktuell kemisk forskning vid Umeå universitet på ett annorlunda sätt. Med hjälp av bilder illustreras nya sätt att avväpna bakterier, hur miljögifter rör sig i vår natur, nya material med spännande egenskaper och kroppens egna små arbetshästar - proteinerna. Det är kunskap som bland annat ger oss verktyg för att i framtiden kunna behandla sjukdomar som ALS, hitta lösningar för en renare miljö och framställa många nya produkter.

Utställningen visar även en närbild av en snöflinga som öppnar våra ögon för naturens regelbundenhet och skönhet. Fotograf är den amerikanske fysikern Kenneth Libbrecht, som i fjol belönades med Lennart Nilsson Award - världens främsta utmärkelse inom vetenskapligt och medicinskt fotografi.