"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Britta Marakatt-Labba / Kosmos

2009-02-22 till 2009-04-26

Bildmuseet presenterar konstnären Britta Marakatt-Labba i hennes hittills största separatutställning, Kosmos. Ett stort antal verk har lånats in från norska och svenska ägare. Bland annat visas ett 24 meter långt broderi som gestaltar det samiska folkets historia.

Britta Marakatt-Labbas speciella teknik är broderi med tunna garner i ull, lin och silke på linne, i kombination med screentryck och collage. Hennes särpräglade och poetiska arbeten har ofta motiviskt ursprung i den samiska kulturen. I episka skildringar rör hon sig fritt mellan nutid och dåtid, blandar minnen, tradition och samisk mytologi med dagens moderna vardagsliv.

Britta Marakatt-Labbas produktion spänner över mer än tre decennier och omfattar framför allt textila bildverk men också grafik, bokillustrationer, scenografi och kostymer för film och teater. Hon har utfört en rad offentliga arbeten i Norge och Sverige, av vilka det sannolikt märkvärdigaste är det 40 cm höga och hela 24 meter långa broderi som skildrar det samiska folkets historia, med rajden som ett centralt motiv. Verket, som i detaljrikedom och monumentalitet leder tankarna till Bayeuxtapeten, tog nära fyra år att färdigställa. Det utfördes på uppdrag av norska Statens utsmykkingsfond/KORO för den stora aulan på universitetet i Tromsö och installerades 2007. Bildmuseet har nu fått en unik möjlighet att under ett par månader visa detta verk. Utställningen består totalt av drygt sextio textila arbeten av konstnären, inlånade från ett trettiotal olika ägare, offentliga och privata, i Norge och Sverige.

Britta Marakatt-Labba bor och arbetar i Övre Soppero. Hon har deltagit i ett flertal separatutställningar och grupputställningar i Sverige och internationellt, bland annat i Norge, Danmark, Island, Kanada, Kina, Japan, Ryssland, Polen och Kuba. Hon är representerad i norska, svenska och finska offentliga samlingar och har mottagit flera kulturpriser och utmärkelser. I dagarna har hon slutfört kostymerna till Samiska teaterns uppsättning av Staffan Göthes pjäs En natt i februari, som har premiär i Kiruna den 12 februari.