"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Skate Culture

2007-06-03 till 2007-09-09

Skate Culture är en stor utställning om en av vår tids mest uppmärksammade subkulturer. Från småskalig hobby med rötterna i Kaliforniens surfkultur på 1950-talet har skateboarding idag blivit en global miljardindustri som förutom rullbrädor även omfattar kläder, skor, prylar, musik och film.

Fotografi och video är avgörande förutsättningar för hur skatekulturen sprids och upplevs. Skate är en visuellt baserad subkultur och både inom skateindustrin och på gräsrotsnivå är kameran viktig för kommunikation och utbyte.

Utställningen på Bildmuseet rymmer allt från film och foto till street art, musik och kläder. Totalt medverkar i utställningen ett 15-tal personer med olika kopplingar till skate; från legendariska skateboardåkare som Ed Templeton och Pontus Alv, till skatefotografer som Scott Pommier och Mike O'Meally samt konstnärer som Jakob Kolding och Gardar Eide Einarsson.

Umeås egen skatekultur presenteras i nyproducerade filmer, brädor, kläder och ett rikt urval fotografier. En ny skateramp byggs vid Bildmuseet på Gammlia, i samarbete med Umeå kommun. Dessutom, i ett samarbete med Kulturverket, designar skolbarn från Umeå nya skateboards särskilt för denna utställning.

Curators: Jonas Ekeberg och Gardar Eide Einarsson. I samarbete med Preus Museum, Norge.

Medverkande:

Pontus Alv (Sverige)
Cheryl Dunn / Mark Gonzales (USA)
Gardar Eide Einarsson (Norge/USA)
Marius Engh (Norge)
Wiebke Groesch / Frank Metzger (Tyskland)
Tuukka Kaila (Finland/Storbritannien)
Jakob Kolding (Danmark/Tyskland)
Fred Mortagne (Frankrike)
Mike O'Meally (Australien)
Scott Pommier (Kanada)
Tommy Solstad (Norge)
Craig Stecyk (USA)
Deanna Templeton (USA)
Ed Templeton (USA)