"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Anneke Eussen

2007-09-16 till 2007-11-11

Med teckningen och skulpturen som instrument skapar och utforskar den holländska konstnären Anneke Eussen ett eget bilduniversum. I hennes utställning på Bildmuseet och hennes första större separatutställning, sätts fokus på teckningen. Bilderna är stora, ofta med inslag av serie eller repetition, för det mesta utförda i blyerts och färgpenna med starka suggestiva motiv och stämningslägen.

En allmän tonårskultur tycks vara en återkommande referensram i Anneke Eussens arbeten. De mänskliga gestalter som befolkar hennes bilder är varken barn eller vuxna, ofta också obestämbara vad gäller kön. De har drag av seriealbum, Manga-estetik, goth. Samtidigt är de tidlösa och har få kulturella referenser. Sensuella, stark närvaro, men också skyddslösa, exponerade, med plötsliga undertoner av utsatthet och kyla. Oskuld kan i en handvändning korrumperas. Ibland är uttrycket än mer explicit, som den helkroppstrikåtäckta figuren i serien Zentai – pose och lek eller kränkning. Det är just sådana tvetydigheter eller motsägelser som Anneke Eussen gärna framkallar med sina verk – minimalistiskt och expressionistiskt, pojke och flicka, våld och tillit, försoning och förödmjukelse, populärkultur och finkultur, en konstnärlig signatur och märkvärdigt ”opersonliga” bilder.

Anneke Eussen, född 1978, bor och verkar i Berlin. Hon har sin konstnärliga examen från Hochen for Schonen Kunsten i Antwerpen, Belgien. Hon har deltagit i grupputställningar i Europa och haft separatutställningar på gallerier i Belgien och Tyskland. Utställningen på Bildmuseet är hennes första museiutställning.