"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Konst som nu, ungefär

2006-05-20 till 2006-05-28

Experimentell samtidskonst av 13- och 14-åringar från grundskolor i Umeå presenteras i utställningen Konst som nu, ungefär. Under vernissagekvällen håller Bildmuseet nattöppet och det blir fullt ös med bland annat Gameboy-konsert och modevisning av kläder som sexåringar designat. Även ett mobilt galleri på hjul tillkommer, och finns på stan under hela natten.

Det blir en sen kväll på Bildmuseet: performance, musik, klädkonstmodevisning och förutom verken i utställningen, kommer ett hemligt konstprojekt med namnet "Tacksamhetsbehovet" att presenteras. Utställningen ingår i ett internationellt nattmuseikoncept och blir samtidigt en del av "Kulturnatta" som arrangeras av Umeå C samma kväll.

En sandlåda i öknen, en läcka i taket, ett kändisansikte i koskit och en labyrint utformad för en person, är bland de verk som presenteras på utställningen Konst som nu, ungefär. Utställningen avslutar ett ovanligt projekt som letar nya sätt att skapa nya konstnärer för framtiden.

Eleverna har under vårterminen blandats från olika skolor och bussats till och från Bildmuseet för att få undervisning i idébaserad samtidskonst. Skolorna som parades ihop var, Ersängsskolan med Minervaskolan och Ålidhemsskolan med Hagaskolan. Läs mer

Projektet är ett samarbete mellan Kulturverket, Bildmuseet, Stiftelsen framtidens kultur, Umeå universitet och fyra grundskolor.

PROGRAMVERKSAMHET

Utställningen öppnas 18.30 i samband med "Kulturnatta" lördagen 20 maj, då Bildmuseet håller nattöppet mellan kl 18-24. Vernissagen ingår i ett fullspäckat program under kvällen.

18.30 Vernissage: Konst som nu, ungefär
Lars Cuzner, projektledare vid Kulturverket, hälsar alla välkomna. Högstadieelever från Ersängsskolan, Hagaskolan, Minervaskolan och Ålidhemsskolan visar sina experiment i samtidskonst.

20.00 Modevisning: Visning av projektet Bärbar konst där 6-åringar ritat kläder, som gymnasieeleveroch NorrlandsOperans kostymmästare har sytt upp.

21.00 Konsthögskolans utställning YOUMEÅ presenteras.

22.00 Gameboy-konsert

Under hela kvällen: på Bildmuseet: Origami- (japansk papperskonst) och syverkstad ledd av Marie Magnusson och Anna Jin Hwa Borstam, avgångselever från Konsthögskolan samt ett mobilt galleri på hjul i Umeå centrum.

Kaféet öppet kl 18.00-21.00
Bildmuseets bokshop öppen kl 18.00-24.00