"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Världsspråket fotboll

2005-08-21 till 2005-09-18

Fotbollens gränsöverskridande lovprisas i en utställning med 50 fotografier tagna av många av fotografihistoriens mest legendariska bildskapare. UIK-stjärnorna Marta da Silva och Elaine Moura samt tyska världstjärnan Doris Fitschen kommer till Umeå den 21 augusti då utställningen öppnar på Bildmuseet.

Utställningen Världsspråket fotboll berättar fotbollshistorier från hela världen med bilder tagna av fotografer knutna till den ansedda bildbyrån Magnum Photos, grundad av Robert Capa och Henri Cartier-Bresson. Fotografier där flickor och pojkar, proffs och amatörer, små och stora spelar fotboll på gatan, på stranden, på skolgården, i skuggan av krig, fattigdom och vardag. Med små och stora drömmar.

Olika magiska ögonblick som har fångats av välkända fotografer, som Abbas, Henri Cartier-Bresson, Martine Franck, Susan Meiselas, Josef Koudelka, Herbert List, Fernando Scianna, visar hur sporten korsar nationella och kulturella gränser. På ett fotografi av John Vink står Diego Maradona segerrik vid 1986 års VM på Azteca Stadium, Mexiko, medan Marilyn Monroe på ett annat svänger sina ben på Yankee Stadium i USA. Badande i Ganges eller hoppande längs Martiniques stränder – närvaron av en fotboll inspirerar till intensiva och färgstarka observationer av människors samspel.

Utställningen är producerad med anledning av kommande världsmästerskap i Tyskland 2006 och har som målsättning att visa sportens vikt i relation till identitet, religion och fritid. Projektet är också en del i FIFA World Cups konst- och kulturprogram.

Med Umeå som bas för svensk damfotbolls stora framgångar internationellt är platsen för Sverigepremiären självklar. Efter visningen på Bildmuseet kommer utställningen att visas på Kulturhuset i Stockholm. Sedan världspremiären i februari 2004 har utställningen visats i Danmark, Grekland, Indien, Kina, Spanien och USA.

Världsspråket fotboll  är producerad av Goethe-Institutet i samarbete med Magnum Photos, och med stöd av Nationale DFB Kulturstiftung som bidrag till det officiella ramprogrammet till FIFA VM.